Susenky a lilkove lasagne

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-07-03 12:23:03 +02:00
parent 36911bdb22
commit deab2d4b83
2 changed files with 88 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Lilkové lasagne s ricottou"
date = 2023-00-00
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "90"
source = "DinnerAtTheZoo.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Lilek | 2 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Cibule | 1 ks
Mleté maso | 500 g
Česnek | 3 stroužky
Marinara (viz Tipy) | 680 g
Ricotta | 450 g
Směs italských bylinek | 1/2 lžičky
Vejce | 1 ks
Parmezan | 100 g
Mozzarella, strouhaná | 250 g
Petržel, pokrájená | 1 lžíce
Sůl |
Pepř |
1. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečící plech si vyložíme papírem.
1. Lilky omyjeme a pokrájíme na dlouhé tenké (asi 0,5 cm) plátky. Ty položíme na plech, mašlovačkou potřeme 1 lžící oleje, trochu posolíme, popepříme a dáme do trouby na 15 minut. poté vyndáme z trouby, ale troubu necháme zapnutou.
1. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek'oloupeme a pokrájíme na tenké plátky
1. Na pánvi rozehřejeme asi půl lžíce oleje, přidáme mleté maso, trochu osolíme, opepříme a opékáme a mícháme asi 6-7 minut.
1. Poté přidáme cibuli, opékáme 3 minuty.
1. Nakonec česnek a mícháme ještě asi 30 vteřin.
1. K masu vlijeme rajčatovou marinaru, zamícháme a vypneme sporák.
1. V míse smícháme ricottu, smes italských bylinek, vejce, parmezan, trošku soli a pepře (se solí opatrně, protože sýry už budou dost slané).
1. Připravíme si zapékací mísu a vrstvíme následovně: 2 lžíce masové směsi na dno, vyložit řadou upečených lilků, trochu ricottové směsi, trochu masové směsi, posypat mozzarellou. A opět lilky, ricottová směs, masová směs, mozarella. Vstvíme tak dlouho, dokud nám nedojdou ingredience. Skončit bychom měli mozarellou.
1. Posypeme petrželkou, mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Poté alobal sundáme a pečeme ještě 10 minut. Následně vyndáme z trouby a necháme 7-10 minut odpočinout. Nakrájíme na porce a můžeme podávat.
### Tipy
- Marinara je italská omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Někdy je možné nalézt i s parmezánem. Prodává se v tetrapaku nebo ho sháním například v Lidlu ve vyšší sklenici (asi 680 g).

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Sušenky z mandlové mouky s medem"
date = 2023-07-03
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"]
[extra]
portions = "20"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Máslo, změklé | 45 g
Med, tekutý | 45 g
Mandlová mouka | 210 g
Sůl | 1 špetka
Prášek do pečiva, bezfosfátový | 1/4 lžičky
Skořice | 1/4 lžičky
Ořechy, nasekané | 50 g
1. Troubu předehřejeme na 150°C. Pečící plech si vyložíme pečícím papírem.
1. V míse si vyšleháme máslo s medem.
1. Přisypeme mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a skořici. Promícháme a spojíme v těsto.
1. Přisypeme nasekané ořechy a naposledy promícháme.
1. Z těsta vytvoříme váleček a rozkrájíme ho na 20 dílků.
1. Z dílků těsta tvarujeme sušenky a pokládáme je na plech.
1. Vidličkou je lehce splácneme a tím také vytvoříme vzor na sušence.
1. Vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut.
1. Po vyndání necháme úplně vyhladnout.
### Tipy
- Vzor na sušenkácch můžeme vytvořit nejen vidličkou. Lze použít například pěkně vyřezaný spodek nebo stěnu skleničky, kousek mističky nebo přímo vytlačovátko na sušenky. Pokud těsto vytvarujeme do kuličky a uděláme důlek panákem, římž ji i trochu rozmáčkneme, můžeme ji po upečení naplnit třeba krémem, zmrzlinou, marmeládou, čokoládou atp. Fantazii se meze nekladou.