diff --git a/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/index.md b/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/index.md new file mode 100644 index 0000000..dda48e4 --- /dev/null +++ b/content/lilkove-lasagne-s-riccotou/index.md @@ -0,0 +1,49 @@ ++++ +title = "Lilkové lasagne s ricottou" +date = 2023-00-00 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlepkové", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "90" +source = "DinnerAtTheZoo.com" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Lilek | 2 ks +Olivový olej | 2 lžíce +Cibule | 1 ks +Mleté maso | 500 g +Česnek | 3 stroužky +Marinara (viz Tipy) | 680 g +Ricotta | 450 g +Směs italských bylinek | 1/2 lžičky +Vejce | 1 ks +Parmezan | 100 g +Mozzarella, strouhaná | 250 g +Petržel, pokrájená | 1 lžíce +Sůl | +Pepř | + +1. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečící plech si vyložíme papírem. +1. Lilky omyjeme a pokrájíme na dlouhé tenké (asi 0,5 cm) plátky. Ty položíme na plech, mašlovačkou potřeme 1 lžící oleje, trochu posolíme, popepříme a dáme do trouby na 15 minut. poté vyndáme z trouby, ale troubu necháme zapnutou. +1. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek'oloupeme a pokrájíme na tenké plátky +1. Na pánvi rozehřejeme asi půl lžíce oleje, přidáme mleté maso, trochu osolíme, opepříme a opékáme a mícháme asi 6-7 minut. +1. Poté přidáme cibuli, opékáme 3 minuty. +1. Nakonec česnek a mícháme ještě asi 30 vteřin. +1. K masu vlijeme rajčatovou marinaru, zamícháme a vypneme sporák. +1. V míse smícháme ricottu, smes italských bylinek, vejce, parmezan, trošku soli a pepře (se solí opatrně, protože sýry už budou dost slané). +1. Připravíme si zapékací mísu a vrstvíme následovně: 2 lžíce masové směsi na dno, vyložit řadou upečených lilků, trochu ricottové směsi, trochu masové směsi, posypat mozzarellou. A opět lilky, ricottová směs, masová směs, mozarella. Vstvíme tak dlouho, dokud nám nedojdou ingredience. Skončit bychom měli mozarellou. +1. Posypeme petrželkou, mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Poté alobal sundáme a pečeme ještě 10 minut. Následně vyndáme z trouby a necháme 7-10 minut odpočinout. Nakrájíme na porce a můžeme podávat. + + +### Tipy + +- Marinara je italská omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Někdy je možné nalézt i s parmezánem. Prodává se v tetrapaku nebo ho sháním například v Lidlu ve vyšší sklenici (asi 680 g). diff --git a/content/susenky-z-mandlove-mouky-s-medem/index.md b/content/susenky-z-mandlove-mouky-s-medem/index.md new file mode 100644 index 0000000..95f96fd --- /dev/null +++ b/content/susenky-z-mandlove-mouky-s-medem/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Sušenky z mandlové mouky s medem" +date = 2023-07-03 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"] + + +[extra] +portions = "20" +time = "30" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Máslo, změklé | 45 g +Med, tekutý | 45 g +Mandlová mouka | 210 g +Sůl | 1 špetka +Prášek do pečiva, bezfosfátový | 1/4 lžičky +Skořice | 1/4 lžičky +Ořechy, nasekané | 50 g + +1. Troubu předehřejeme na 150°C. Pečící plech si vyložíme pečícím papírem. +1. V míse si vyšleháme máslo s medem. +1. Přisypeme mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a skořici. Promícháme a spojíme v těsto. +1. Přisypeme nasekané ořechy a naposledy promícháme. +1. Z těsta vytvoříme váleček a rozkrájíme ho na 20 dílků. +1. Z dílků těsta tvarujeme sušenky a pokládáme je na plech. +1. Vidličkou je lehce splácneme a tím také vytvoříme vzor na sušence. +1. Vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut. +1. Po vyndání necháme úplně vyhladnout. + +### Tipy + +- Vzor na sušenkácch můžeme vytvořit nejen vidličkou. Lze použít například pěkně vyřezaný spodek nebo stěnu skleničky, kousek mističky nebo přímo vytlačovátko na sušenky. Pokud těsto vytvarujeme do kuličky a uděláme důlek panákem, římž ji i trochu rozmáčkneme, můžeme ji po upečení naplnit třeba krémem, zmrzlinou, marmeládou, čokoládou atp. Fantazii se meze nekladou.