Nové recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-02-20 18:35:52 +01:00
parent 06499ceae7
commit b808555652
3 changed files with 63 additions and 33 deletions

View File

@ -0,0 +1,35 @@
+++
title = "Rybí filé se sýrovou omáčkou"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["pečené", "ryby", "snadné"]
[extra]
portions = "2"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Rybí filé, obalené | 2 ks
Cibule, červená | 1 ks
Česnek | 2-3 stroužky
Olivový olej | 2 lžíce
Smetana ke šlehání | 250 ml
Sýr, min 45% tuku | 100 g
Parmezán | 30 g
Sušený česnek |
Provensálské bylinky |
Bílý pepř |
Sůl |
1. Připravené obalené rybí filé uděláme dle zvyklosti - v troubě na 200°C se peče zhruba 20 minut, na pánvi smažíme po dobu 10 minut nebo v horkovzdušné fritéze na 200°C asi 15 minut.
1. Cibuli i česnek oloupeme a oboje nakrájíme nadrobno. Sýry si nastrouháme.
1. V rendlíku si zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
1. Zalijeme smetanou a přivedeme téměř k varu.
1. Vsypeme oba sýry a za stálého míchání necháme rozpustit.
1. Ochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a provensálskými bylinkami. Se solí opatrně, sýry možná budou slané dost.
1. Za občasného míchání omáčku chvíli povaříme.
1. Na talíř položíme rybí filé a přelijeme sýrovou omáčkou. Jako přílohu můžeme servírovat [pečené kapustičky s parmezánem](@/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md).

View File

@ -1,33 +0,0 @@
+++
title = "Smoothie z červené řepy"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2x 300 ml"
time = "15"
source = "časopis Albert "
+++
Ingredience ||
-|-
Jablko, zelené | 1 ks
Řapíkatý celer | 4 stonky
Pomeranč | 3 ks
Mrkev | 3 ks
Červená řepa, předvařená | 2 ks
Zázvor, čerstvý | 3 cm
1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme.
1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, z jablka vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy.
1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme.
1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemnější, a ihned podáváme.
### Tipy
- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme, šťávu poté promícháme a podáváme.

View File

@ -0,0 +1,28 @@
+++
title = "Třená pomazánka s nivou"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Niva| 100 g
Jarní cibulka | 1/2 stonku
Česnek | 2 stroužky
Máslo, pokojové teploty | 50 g
Sůl |
Pepř |
1. Nivu nastrouháme najemno, jarní cibulku a česnek pokrájíme nadrobno.
1. Do kuchyňského robota vložíme nivu, máslo, cibulku a česnek. Spustíme a necháme takto vyšlehat několik minut.
1. Dle chuti osolíme a opepříme. Se solí opatrně, niva je už slaná dost.
1. Mažeme na čerstvé pečivo, podávat můžeme s nakrájenou zeleninou.