diff --git a/content/rybi-file-se-syrovou-omackou/index.md b/content/rybi-file-se-syrovou-omackou/index.md new file mode 100644 index 0000000..d155ab3 --- /dev/null +++ b/content/rybi-file-se-syrovou-omackou/index.md @@ -0,0 +1,35 @@ ++++ +title = "Rybí filé se sýrovou omáčkou" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["pečené", "ryby", "snadné"] + +[extra] +portions = "2" +time = "30" ++++ + +Ingredience || +-|- +Rybí filé, obalené | 2 ks +Cibule, červená | 1 ks +Česnek | 2-3 stroužky +Olivový olej | 2 lžíce +Smetana ke šlehání | 250 ml +Sýr, min 45% tuku | 100 g +Parmezán | 30 g +Sušený česnek | +Provensálské bylinky | +Bílý pepř | +Sůl | +1. Připravené obalené rybí filé uděláme dle zvyklosti - v troubě na 200°C se peče zhruba 20 minut, na pánvi smažíme po dobu 10 minut nebo v horkovzdušné fritéze na 200°C asi 15 minut. +1. Cibuli i česnek oloupeme a oboje nakrájíme nadrobno. Sýry si nastrouháme. +1. V rendlíku si zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek. +1. Zalijeme smetanou a přivedeme téměř k varu. +1. Vsypeme oba sýry a za stálého míchání necháme rozpustit. +1. Ochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a provensálskými bylinkami. Se solí opatrně, sýry možná budou slané dost. +1. Za občasného míchání omáčku chvíli povaříme. +1. Na talíř položíme rybí filé a přelijeme sýrovou omáčkou. Jako přílohu můžeme servírovat [pečené kapustičky s parmezánem](@/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md). \ No newline at end of file diff --git a/content/smoothie-z-cervene-repy/index.md b/content/smoothie-z-cervene-repy/index.md deleted file mode 100644 index 44f50ae..0000000 --- a/content/smoothie-z-cervene-repy/index.md +++ /dev/null @@ -1,33 +0,0 @@ -+++ -title = "Smoothie z červené řepy" -date = 2022-10-15 -author = "Terezka" - -[taxonomies] -kategorie = ["nápoje"] -tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] - - -[extra] -portions = "2x 300 ml" -time = "15" -source = "časopis Albert " -+++ - -Ingredience || --|- -Jablko, zelené | 1 ks -Řapíkatý celer | 4 stonky -Pomeranč | 3 ks -Mrkev | 3 ks -Červená řepa, předvařená | 2 ks -Zázvor, čerstvý | 3 cm - -1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme. -1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, z jablka vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy. -1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme. -1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemnější, a ihned podáváme. - -### Tipy - -- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme, šťávu poté promícháme a podáváme. \ No newline at end of file diff --git a/content/trena-pomazanka-s-nivou/index.md b/content/trena-pomazanka-s-nivou/index.md new file mode 100644 index 0000000..20b4734 --- /dev/null +++ b/content/trena-pomazanka-s-nivou/index.md @@ -0,0 +1,28 @@ ++++ +title = "Třená pomazánka s nivou" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" ++++ + +Ingredience || +-|- +Niva| 100 g +Jarní cibulka | 1/2 stonku +Česnek | 2 stroužky +Máslo, pokojové teploty | 50 g +Sůl | +Pepř | + +1. Nivu nastrouháme najemno, jarní cibulku a česnek pokrájíme nadrobno. +1. Do kuchyňského robota vložíme nivu, máslo, cibulku a česnek. Spustíme a necháme takto vyšlehat několik minut. +1. Dle chuti osolíme a opepříme. Se solí opatrně, niva je už slaná dost. +1. Mažeme na čerstvé pečivo, podávat můžeme s nakrájenou zeleninou. \ No newline at end of file