Nové recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2021-03-29 20:24:26 +02:00 committed by Emil Miler
parent 2f9a96bd00
commit 67614d1ef7
3 changed files with 142 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Chléb bez hnětení"
date = 2021-03-29
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["bezlaktózové", "hrnkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "kynutí 12h + pečení 40"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Hladká mouka | 3 hrnky
Žitná chlebová mouka | 1 hrnek
Sůl | 2 lžičky
Drcený kmín | 1 lžička
Sušené droždí | 1/2 lžičky
Voda, vlažná | 2 hrnky
Ocet | 1 lžička
1. V míse smícháme mouky, sůl, kmín a droždí.
1. Přilijeme vodu a ocet. Směs promícháme, aby se mouka vsákla do vody. Více míchat není třeba.
1. Těsto poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií.
1. Necháme kynout 12-18 hodin.
1. Poté těsto lehce promícháme vařečkou, opět posypeme trochou mouky a necháme kynout ještě 30 minut.
1. Mezitím si připravíme zapékací mísu, kterou můžeme přiklopit. Vložíme ji do trouby, kterou rozehřejeme na 230°C.
1. Rozpálenou mísu vyndáme a přehrneme do ní těsto z mísy. Vršek chleba můžeme posypat trochou kmínu. Mísu přikryjeme víkem a vložíme do trouby.
1. Pečeme 30 minut, poté odstraníme víko. Dopečeme ještě 20 minut. Na poklep by měl znít dutě.
1. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Chléb z piva"
date = 2021-03-29
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "90"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Hladká mouka | 500g
Sůl | 2 lžičky
Cukr | 1 lžička
Kmín, drcený | 1 lžička
Sušené droždí | 1 sáček (7g)
Vlažná voda | 100 ml
Pivo pokojové teploty | 250 ml
Sádlo | 1 lžička
1. V míse promícháme mouku, sůl, cukr kmín a sušené droždí.
1. Poté přilijeme vodu a pivo a vymícháme hladké tužší těsto.
1. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme v teple kynout 60 minut.
1. Mezitím si připravíme plech. Položíme na něj pečící papír a potřeme ho sádlem.
1. Po hodině těsto vyklopíme na potřený plech, vytvarujeme požadovaný tvar chleba.
1. Troubu předehřejeme na 230°C.
1. Až bude trouba vyhřátá, tak do ní vložíme chléb a pečeme 5 minut. Poté teplotu ztlumíme na 190°C a pečeme ještě 20-30 minut. Záleží na tvaru chleba, musíme ho ke konci pečení pohlídat.
1. Chleba přendáme na mřížku necháme vychladnout.
### Tipy
- Mouka nemusí být pouze hladká pšeničná. Je možné ji namíchat napříkald se žitnou nebo špaldovou.

View File

@ -0,0 +1,67 @@
+++
title = "Cizrnové placičky s quinoou a zeleninou"
date = 2021-03-29
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "salát", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "KuchyněLidlu.cz"
+++
Cizrnové placičky ||
-|-
Vařená cizrna, sterilizovaná | 600 g
Citrony | 2 ks
Česnek | 6 stroužků
Sladká paprika, mletá | 1 lžíce
Červená cibule | 2 ks
Petrželové listy, krájené | 2 hrsti
Bazalka, krájená | 2 hrsti
Vejce | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Dresink ||
-|-
Kysané podmáslí | 250 ml
Citronová šťáva | z 1/2 citronu
Máta, sekaná | 1 lžíce
Olivový olej | 2 lžíce
Miska ||
-|-
Quinoa | 250 g
Směs salátů | 400 g
Mrkev | 1 ks
Okurka | 1 ks
Rajče | 8 ks
Bazalka, posekaná | 1 hrst
## Placičky
1. Cizrnu scedíme, propláchneme a necháme okapat.
1. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
1. Do sekáčku vložíme všechny suroviny na placičky. Rozmixujeme na kaši.
1. Z kaše tvoříme kuličky, lehce je splácneme a skládáme je na plech.
1. Troubu si předehřejeme na 220°C. Než se nahřeje a během pečení placiček připravujeme další části pokrmu.
1. Placičky pečeme asi 25 minut (vložení do trouby si naplánujeme tak, aby bylo vše ostatní hotové).
## Dresing
1. Všechny suroviny na dresing smícháme (doporučuji ve skleničce, kterou uzavřeme a protřepeme).
1. Necháme uležet v lednici.
### Zeleninová miska
1. Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Poté ji scedíme a zalijeme 500 ml vody (nebo vývaru nebo do vody nadrobíme jeden bujon). Vaříme zakryté na mírném plameni 15 minut, poté sundáme z plotny a necháme quinou zakrytou 5-10 minut dojít. Měla by být měkká na skus.
1. Mrkev a okurku nakrájíme na tenké nudličky, rajčata pokrájíme na kostičky.
1. Do větších misek rozdělíme směs salátů, mrkev, okurku, quinou a posypeme bazalkou.
1. Počkáme, až budou cizrnové placičky upečené a poté je ještě teplé rozdělíme do misek. Podáváme s dresinkem z podmáslí.