forked from em/receptty.org
Kaki roláda, ovocný punč s rumem a perník z kofoly
This commit is contained in:
parent
1b6eb3c2cd
commit
30f42537df
66
content/kaki-rolada/index.md
Normal file
66
content/kaki-rolada/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,66 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Kaki Roláda"
|
||||
date = 2021-12-05
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "Časopis Albert"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Korpus ||
|
||||
-|-
|
||||
Kaki, menší, zralé | 2 ks
|
||||
Vejce | 3 ks
|
||||
Cukr, třtinový | 150 g
|
||||
Citronová šťáva | z 1/2 ks
|
||||
Hladká mouka | 130 g
|
||||
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
|
||||
Mletý zázvor | 1 lžička
|
||||
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Oříšky, nasekané | 1 hrst
|
||||
|
||||
Náplň ||
|
||||
-|-
|
||||
Krémový sýr | 230 g
|
||||
Máslo, pokojové teploty | 60 g
|
||||
Citronový šťáva | 1 lžička
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Cukr, moučkový | 80-100 g
|
||||
|
||||
### Příprava korpusu
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
|
||||
1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
|
||||
1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
|
||||
1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
|
||||
1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
|
||||
1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
|
||||
1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
|
||||
1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
|
||||
|
||||
### Náplň
|
||||
|
||||
1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
|
||||
1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
|
||||
1. Náplň zatím necháme vychladit.
|
||||
|
||||
### Pokračování korpusu
|
||||
1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
|
||||
1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
|
||||
1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
|
||||
1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
|
||||
1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.
|
37
content/ovocny-punc-s-rumem/index.md
Normal file
37
content/ovocny-punc-s-rumem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,37 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Ovocný punč s rumem"
|
||||
date = 2021-12-05
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["nápoje"]
|
||||
tagy = ["alkohol", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "15"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Voda | 700 ml
|
||||
Džus (viz Tipy) | 300 ml
|
||||
Ovocný čaj | 4 sáčky
|
||||
Směs koření na grog | 1,5 lžíce
|
||||
Citronový šťáva | z 1/2 citronu
|
||||
Rum | 200 ml
|
||||
Med | 1 lžíce
|
||||
|
||||
1. Do kastrolu nalijeme vodu, džus, přisypeme koření a vložíme sáčky čaje.
|
||||
1. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
|
||||
1. Odstavíme z plotny a necháme 10 minut louhovat.
|
||||
1. Poté přilijeme citronovou šťávu, rum a osladíme medem.
|
||||
1. Zamícháme případně dochutíme dle potřeby.
|
||||
1. Směs přecedíme a podáváme teplé.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Džus doporučuji jednodruhový a stoprocentní. Já použila ananasový, dobrý bude i pomerančový, mandarinkový, jablečný, brusinkový, hruškový atp.
|
||||
- Směs koření na grog jsem koupila [u pana kořenáře](https://www.naplichte.cz/Punc-grog-caj-kousky-d208.htm). Lze nahradit vlastní oblíbenou směsí jiného koření.
|
||||
- Do směsi k vaření můžem přidat i pokrájené kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Pak je na nás, zda chceme směs přecedit nebo v něm ovoce nechat.
|
41
content/pernik-z-kofoly/index.md
Normal file
41
content/pernik-z-kofoly/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,41 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Perník z kofoly"
|
||||
date = 2021-12-05
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "10-15 ks"
|
||||
time = "10 min + pečení 25 "
|
||||
source = "Časopis Albert"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu
|
||||
Hladká mouka | 350 g
|
||||
Cukr | 200 g
|
||||
Kakao | 2 lžíce
|
||||
Kypřící prášek do perníku | 1 sáček
|
||||
Vejce | 2 ks
|
||||
Olej | 2 lžíce
|
||||
Kofola | 300 ml
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
|
||||
1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou.
|
||||
1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek.
|
||||
1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde.
|
||||
1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto.
|
||||
1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby.
|
||||
1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta.
|
||||
1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu).
|
||||
- Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch.
|
||||
- Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user