From 30f42537dfe7890d3e9f270cba51232ce4ce7d11 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: =?UTF-8?q?Terezka=20Tich=C3=A1?= <2t@cocaine.ninja> Date: Sun, 5 Dec 2021 21:49:19 +0100 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?Kaki=20rol=C3=A1da,=20ovocn=C3=BD=20pun=C4=8D?= =?UTF-8?q?=20s=20rumem=20a=20pern=C3=ADk=20z=20kofoly?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- content/kaki-rolada/index.md | 66 ++++++++++++++++++++++++++++ content/ovocny-punc-s-rumem/index.md | 37 ++++++++++++++++ content/pernik-z-kofoly/index.md | 41 +++++++++++++++++ 3 files changed, 144 insertions(+) create mode 100644 content/kaki-rolada/index.md create mode 100644 content/ovocny-punc-s-rumem/index.md create mode 100644 content/pernik-z-kofoly/index.md diff --git a/content/kaki-rolada/index.md b/content/kaki-rolada/index.md new file mode 100644 index 0000000..54707ae --- /dev/null +++ b/content/kaki-rolada/index.md @@ -0,0 +1,66 @@ ++++ +title = "Kaki Roláda" +date = 2021-12-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "1 roláda (8-12 plátků)" +time = "60" +source = "Časopis Albert" ++++ + +Korpus || +-|- +Kaki, menší, zralé | 2 ks +Vejce | 3 ks +Cukr, třtinový | 150 g +Citronová šťáva | z 1/2 ks +Hladká mouka | 130 g +Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky +Mletý zázvor | 1 lžička +Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky +Sůl | 1 špetka +Oříšky, nasekané | 1 hrst + +Náplň || +-|- +Krémový sýr | 230 g +Máslo, pokojové teploty | 60 g +Citronový šťáva | 1 lžička +Vanilkový extrakt | pár kapek +Cukr, moučkový | 80-100 g + +### Příprava korpusu + +1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem. +1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou. +1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny. +1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme. +1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl. +1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme. +1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné. +1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý. + +### Náplň + +1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem. +1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme. +1. Náplň zatím necháme vychladit. + +### Pokračování korpusu +1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou. +1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír. +1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus. +1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout. +1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc. + + + +### Tipy + +- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr. \ No newline at end of file diff --git a/content/ovocny-punc-s-rumem/index.md b/content/ovocny-punc-s-rumem/index.md new file mode 100644 index 0000000..973fbd4 --- /dev/null +++ b/content/ovocny-punc-s-rumem/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Ovocný punč s rumem" +date = 2021-12-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["alkohol", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" ++++ + +Ingredience || +-|- +Voda | 700 ml +Džus (viz Tipy) | 300 ml +Ovocný čaj | 4 sáčky +Směs koření na grog | 1,5 lžíce +Citronový šťáva | z 1/2 citronu +Rum | 200 ml +Med | 1 lžíce + +1. Do kastrolu nalijeme vodu, džus, přisypeme koření a vložíme sáčky čaje. +1. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. +1. Odstavíme z plotny a necháme 10 minut louhovat. +1. Poté přilijeme citronovou šťávu, rum a osladíme medem. +1. Zamícháme případně dochutíme dle potřeby. +1. Směs přecedíme a podáváme teplé. + +### Tipy + +- Džus doporučuji jednodruhový a stoprocentní. Já použila ananasový, dobrý bude i pomerančový, mandarinkový, jablečný, brusinkový, hruškový atp. +- Směs koření na grog jsem koupila [u pana kořenáře](https://www.naplichte.cz/Punc-grog-caj-kousky-d208.htm). Lze nahradit vlastní oblíbenou směsí jiného koření. +- Do směsi k vaření můžem přidat i pokrájené kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Pak je na nás, zda chceme směs přecedit nebo v něm ovoce nechat. \ No newline at end of file diff --git a/content/pernik-z-kofoly/index.md b/content/pernik-z-kofoly/index.md new file mode 100644 index 0000000..bf57ccd --- /dev/null +++ b/content/pernik-z-kofoly/index.md @@ -0,0 +1,41 @@ ++++ +title = "Perník z kofoly" +date = 2021-12-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "10-15 ks" +time = "10 min + pečení 25 " +source = "Časopis Albert" ++++ + +Ingredience || +-|- +Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu +Hladká mouka | 350 g +Cukr | 200 g +Kakao | 2 lžíce +Kypřící prášek do perníku | 1 sáček +Vejce | 2 ks +Olej | 2 lžíce +Kofola | 300 ml + +1. Troubu předehřejeme na 180°C. +1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. +1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek. +1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde. +1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto. +1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby. +1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta. +1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout. + +### Tipy + +- Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu). +- Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch. +- Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou. \ No newline at end of file