44 lines
1.8 KiB
Markdown
44 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Bezlepková bublanina"
|
|
date = 2025-07-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "8"
|
|
time = "60"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 4 větší kusy
|
|
Xylitol | 50 g
|
|
Mandlová | 100 g (+ na vysypání)
|
|
Kokosová mouka | 30 g
|
|
Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka
|
|
Psyllium | 1 lžička
|
|
Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky
|
|
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml
|
|
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml
|
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
|
Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g
|
|
|
|
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
|
|
1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
|
|
1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
|
|
1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
|
|
1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
|
|
1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
|
|
1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
|
|
1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
|
|
1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
|
|
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.
|