Files
receptty.org/content/bezlepkova-bublanina/index.md
Terezka Tichá fe31ab7308
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
2025-07-10 21:39:24 +02:00

44 lines
1.8 KiB
Markdown

+++
title = "Bezlepková bublanina"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "60"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 větší kusy
Xylitol | 50 g
Mandlová | 100 g (+ na vysypání)
Kokosová mouka | 30 g
Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka
Psyllium | 1 lžička
Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml
Vanilkový extrakt | pár kapek
Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
### Tipy
- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.