1.7 KiB
1.7 KiB
+++ title = "Lasagne" date = 2021-01-20 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny", "maso"] tagy = ["pečené"]
[extra] portions = "4-5" time = "90" source = "" +++
Masová směs | |
---|---|
Cibule | 1 kus |
Mrkev | 2 menší kusy |
Řapíkatý celer | 1 stonek |
Olivový olej | 2 lžíce |
Česnek | 2 stroužky |
Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného) |
Červené víno suché | 200 ml |
Rajčata krájená | 1 plechovka |
Bešamel | |
---|---|
Máslo | 40 g |
Mladká mouka | 40 g |
Mléko | 700 ml |
Další ingredience | |
---|---|
Parmezán | 100 g |
Těstoviny lasagne | 1 balení |
Příprava masové směsi
- Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
- Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
- Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty.
- Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
- Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
- Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.
Příprava bešamelu
- V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme.
- Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
- Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
- Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.
Skládání Lasagní
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
- Posypeme parmezánem.
- Pečeme na 25 minut.