1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Salát s tuňákem, zeleninou a vejci" date = 2021-06-26 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "salát", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "30" source = "Čarujeme.cz" +++
Na salát | |
---|---|
Římský salát | 1 hlávka |
Vejce | 4 ks |
Zelené fazolové lusky | 2 hrsti |
Černé olivy | 1 balení |
Tuňák ve vlastní šťávě | 2 plechovky |
Rajčata | 4 ks |
Cibule červená, větší | 1 ks |
Rukola | 2 hrsti |
Petrželka, nasekaná | 1 hrst |
Kopr, nasekaný | 1 hrst |
Na zálivku | |
---|---|
Olivový olej | 100 ml |
Citrónová štáva | 2 lžíce |
Dijonská horčice | 1 lžička |
Hrubozrnná hořčice | 1 lžička |
Sůl | |
Pepř |
- Listy salátu opereme a necháme okapat.
- Vejce vložte do vroucí vody se špetkou jedlé sody. Vaříme 9 minut.
- Mezitím si dáme vařit vodu do menšího hrnce a přidáme asi lžičku soli. Do vroucí vody vsypeme fazole a vaříme je 2-3 minuty. Scedíme a prudce ochladíme ledovou vodou. Necháme okapat.
- Uvařená vejce ochladíme studenou vodou, oloupeme skořápku a vejce rozkrájíme na měsíčky.
- Vodu z oliv slijeme a olivy pokrájíme.
- Šťávu z tuňáka také slijeme.
- Listy salátu pokrájíme a vložíme je do velké mísy.
- Přidáme k nim okapané fazole, olivy a tuňáka. Trochu tuňáka si můžeme dát stranou na ozdobu.
- Rajčata, cibuli a rukolu pokrájíme na kousky a přidáme do mísy.
- Nakonec do mísy přidáme petrželku a kopr (trochu kopru si můžeme nechat na ozdobu).
- V malé zavařovací skleničce si smícháme všechny ingredience na zálivku. Skleničku uzavřeme a pořádně protřepeme. Tímto způsobem se zálivka jednoduše spojí.
- Zálivku nalijeme na zeleninu v míse a vše lehce, ale poctivě promícháme.
- Salát rozdělíme na talíře a ozdobíme vejcem, tuňákem a koprem.