1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou" date = 2022-09-11 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
[extra] portions = "1 bochník " time = "160" source = "časopis Gurmet" +++
Ingredience | |
---|---|
Voda, vlažná | 200 ml |
Čerstvé droždí | 42 g |
Cukr | 1 lžička |
Žitná chlebová mouka | 205 g |
Celozrnná pšeničná mouka | 100 g |
Hladká pšeničná mouka | 200 g |
Sůl | 1 lžička |
Kmín, mletý | 1-2 lžičky |
Balsamikový ocet | 1 lžíce |
Zakysaná smetana | 150 g |
- V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
- V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín.
- Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
- Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
- Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
- Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
- Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
- Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
- Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
Tipy
- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.