receptty.org/content/cisarsky-trhanec-s-bylinkovym-tvarohem/index.md

2.5 KiB

+++ title = "Císařský trhanec s bylinkovým tvarohem" date = 2021-04-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["Maso"] tagy = ["rychlé", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "2" time = "30" source = "kuchařka Vaříme pro celou rodinu" +++

Bylinkový tvaroh
Ředkvičky 1/2 svazku
Smetanový tvaroh 150 g
Mléko 1 lžíce
Sůl
Pepř
Pálivá mletá paprika 1 malá špetka
Pažitka, pokrájená 3 lžíce
Trhanec
Jarní cibulka 2 ks
Slanina, vcelku 100 g
2 vejce
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Mléko 225 ml
Mouka 125 g
Prášek do pečiva 1 malá špetka
Máslo 4 lžíce

Bylinkový tvaroh

  1. Čedkvičky omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. V míse promícháme tvaroh s mlékem, solí, pepřem, mletou pálivou paprikou.
  3. Přisypeme pokrájené ředkvičky a pažitku.
  4. Vše promícháme a necháme zatím uležet v lednici.

Císařský trhanec

  1. Jarní cibulku si nakrájíme na kolečka a prozatím přesypeme do mističky.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a také zatím přesypeme do mističky.
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh a vložíme zatím do lednice.
  4. V míse rozmícháme žloutky se solí, pepřem, trochou nastrouhaného muškátového oříšku a mlékem.
  5. Mouku a prášek do pečiva přisypeme k mléčné směsi a promícháme. Těsto zatím necháme odpočinout.
  6. Rozehřejeme si nasucho pánev a osmahneme na ní slaninu (pokud by byla příliš libová, přidáme trošku másla). Opečenou slaninu vyndáme z výpeku vrátíme zpátky do mističky.
  7. Na výpeku krátce osmahneme cibulku (opět případně přidáme trochu másla). Polovinu hotové cibulky vrátíme do mističky, polovinu nasypeme do těsta.
  8. Do odpočatého těsta lehce vmícháme sníh.
  9. Na použité pánvi si rozehřejeme 2 lžíce másla a vlijeme na něj těsto.
  10. Smažíme dozlatova, z každé strany asi 4 minuty.
  11. Silnou placku pak vařečkou natháme na menší kusy.
  12. Do trhance dáme zbylé 2 lžíce másla a promícháme, aby se rozpustilo a vsáklo do všech kousků.
  13. Trhanec posypeme slaninou a jarní cibulkou a naposledy promícháme.
  14. Podáváme s bylinkovým tvarohem.

Tipy

  • Při vaření pro 4 strávníky, uděláme dvojitou dávku a k opékání trhance jsou pak potřeba 2 pánve a těsto na ně rozdělit. Stejně tak pak cibulku a slaninu.
  • Pokud plánujeme dát trhanec jako hlavní jídlo k obědu, tak k tomu doporučuji uvařit například zastřené vejce. Jinak pokrm sám o sobě je dost sytý.