41 lines
1.3 KiB
Markdown
41 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Perník z kofoly"
|
|
date = 2021-12-05
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "10-15 ks"
|
|
time = "10 min + pečení 25 "
|
|
source = "Časopis Albert"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu
|
|
Hladká mouka | 350 g
|
|
Cukr | 200 g
|
|
Kakao | 2 lžíce
|
|
Kypřící prášek do perníku | 1 sáček
|
|
Vejce | 2 ks
|
|
Olej | 2 lžíce
|
|
Kofola | 300 ml
|
|
|
|
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
|
|
1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou.
|
|
1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek.
|
|
1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde.
|
|
1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto.
|
|
1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby.
|
|
1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta.
|
|
1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu).
|
|
- Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch.
|
|
- Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou. |