Kaki roláda, ovocný punč s rumem a perník z kofoly

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2021-12-05 21:49:19 +01:00
parent 1b6eb3c2cd
commit 30f42537df
3 changed files with 144 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,66 @@
+++
title = "Kaki Roláda"
date = 2021-12-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
time = "60"
source = "Časopis Albert"
+++
Korpus ||
-|-
Kaki, menší, zralé | 2 ks
Vejce | 3 ks
Cukr, třtinový | 150 g
Citronová šťáva | z 1/2 ks
Hladká mouka | 130 g
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
Mletý zázvor | 1 lžička
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
Sůl | 1 špetka
Oříšky, nasekané | 1 hrst
Náplň ||
-|-
Krémový sýr | 230 g
Máslo, pokojové teploty | 60 g
Citronový šťáva | 1 lžička
Vanilkový extrakt | pár kapek
Cukr, moučkový | 80-100 g
### Příprava korpusu
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
### Náplň
1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
1. Náplň zatím necháme vychladit.
### Pokračování korpusu
1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
### Tipy
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Ovocný punč s rumem"
date = 2021-12-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["alkohol", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 700 ml
Džus (viz Tipy) | 300 ml
Ovocný čaj | 4 sáčky
Směs koření na grog | 1,5 lžíce
Citronový šťáva | z 1/2 citronu
Rum | 200 ml
Med | 1 lžíce
1. Do kastrolu nalijeme vodu, džus, přisypeme koření a vložíme sáčky čaje.
1. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
1. Odstavíme z plotny a necháme 10 minut louhovat.
1. Poté přilijeme citronovou šťávu, rum a osladíme medem.
1. Zamícháme případně dochutíme dle potřeby.
1. Směs přecedíme a podáváme teplé.
### Tipy
- Džus doporučuji jednodruhový a stoprocentní. Já použila ananasový, dobrý bude i pomerančový, mandarinkový, jablečný, brusinkový, hruškový atp.
- Směs koření na grog jsem koupila [u pana kořenáře](https://www.naplichte.cz/Punc-grog-caj-kousky-d208.htm). Lze nahradit vlastní oblíbenou směsí jiného koření.
- Do směsi k vaření můžem přidat i pokrájené kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Pak je na nás, zda chceme směs přecedit nebo v něm ovoce nechat.

View File

@ -0,0 +1,41 @@
+++
title = "Perník z kofoly"
date = 2021-12-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "10-15 ks"
time = "10 min + pečení 25 "
source = "Časopis Albert"
+++
Ingredience ||
-|-
Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu
Hladká mouka | 350 g
Cukr | 200 g
Kakao | 2 lžíce
Kypřící prášek do perníku | 1 sáček
Vejce | 2 ks
Olej | 2 lžíce
Kofola | 300 ml
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou.
1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek.
1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde.
1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto.
1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby.
1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta.
1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout.
### Tipy
- Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu).
- Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch.
- Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.