receptty.org/content/zapeceny-lilek-s-balkanskym-syrem/index.md

2.1 KiB

+++ title = "Zapečený lilek s balkánským sýrem" date = 2020-05-09 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina", "přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"]

[extra] portions = "4" time = "60" +++

Ingredience
Brambory 4 ks
Lilek 1 velký kus
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Rajčata 2 ks
Paprika 1 velký kus
Olivový olej 2 lžíce
Balkánský sýr 200 g
Bylinky rozmarýn, tymián, ...
Sůl
Pepř
  1. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto necháme měknout dokud je nebudeme potřebovat.
  2. Lilky nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme na tác nebo plastové prkýnko a posypeme solí z obou stran. Necháme zatím vyplakat.
  3. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na malé kostičky a rajčata a papriku na větší kostky.
  4. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Po chvíli přidáme papriku a rajčata a trochu osolíme. Promícháme a necháme trochu opéct.
  5. Do pánve rozdrobíme balkán a okořeníme různými bylinkami. Promícháme a po chvilce stáhneme z plotny. Dle chuti můžeme ještě opepřit či osolit (pozor, balkánský sýr je śám o sobě hodně slaný).
  6. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pracovní plochu si připravíme zapékací mísu.
  7. Brambory scedíme a necháme okapat.
  8. Vyplakané lilky otřeme papírovou utěrkou.
  9. Nyní vrstvíme do zapékací mísy: polovina lilku, polovina směsi z pánve, brambory, které posolíme a popepříme, zbytek lilku a zbytek směsi.
  10. Vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
  11. Podávat můžeme s pečivem nebo kuskusem či quinoou. Také lze zeleninu využít jako přílohu k masu.

Tipy

  • Kdo má rád, může 5 minut před vyndáním z trouby posypat zeleninu tvrdým nastrouhaným sýrem.
  • Zeleninu lze obměňovat dle sezóny či domácích zásob. Směle tam můžeme přidat třeba brokolici květák či fazolky.
  • Taktéž můžeme přidat nakrájenou slaninu (přidat hned s cibulí) nebo kostičky měkkého salámu (vytvořit vrstvu na brambory).