Zapečený lilek s balkánským sýrem
This commit is contained in:
parent
aaadced9de
commit
b093d758c0
45
content/zapeceny-lilek-s-balkanskym-syrem/index.md
Normal file
45
content/zapeceny-lilek-s-balkanskym-syrem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,45 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Zapečený lilek s balkánským sýrem"
|
||||
date = 2020-05-09
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "60"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Brambory | 4 ks
|
||||
Lilek | 1 velký kus
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Česnek | 2 stroužky
|
||||
Rajčata | 2 ks
|
||||
Paprika | 1 velký kus
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Balkánský sýr | 200 g
|
||||
Bylinky | rozmarýn, tymián, ...
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
1. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto necháme měknout dokud je nebudeme potřebovat.
|
||||
1. Lilky nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme na tác nebo plastové prkýnko a posypeme solí z obou stran. Necháme zatím vyplakat.
|
||||
1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na malé kostičky a rajčata a papriku na větší kostky.
|
||||
1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Po chvíli přidáme papriku a rajčata a trochu osolíme. Promícháme a necháme trochu opéct.
|
||||
1. Do pánve rozdrobíme balkán a okořeníme různými bylinkami. Promícháme a po chvilce stáhneme z plotny. Dle chuti můžeme ještě opepřit či osolit (pozor, balkánský sýr je śám o sobě hodně slaný).
|
||||
1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pracovní plochu si připravíme zapékací mísu.
|
||||
1. Brambory scedíme a necháme okapat.
|
||||
1. Vyplakané lilky otřeme papírovou utěrkou.
|
||||
1. Nyní vrstvíme do zapékací mísy: polovina lilku, polovina směsi z pánve, brambory, které posolíme a popepříme, zbytek lilku a zbytek směsi.
|
||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
|
||||
1. Podávat můžeme s pečivem nebo kuskusem či quinoou. Také lze zeleninu využít jako přílohu k masu.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Kdo má rád, může 5 minut před vyndáním z trouby posypat zeleninu tvrdým nastrouhaným sýrem.
|
||||
- Zeleninu lze obměňovat dle sezóny či domácích zásob. Směle tam můžeme přidat třeba brokolici květák či fazolky.
|
||||
- Taktéž můžeme přidat nakrájenou slaninu (přidat hned s cibulí) nebo kostičky měkkého salámu (vytvořit vrstvu na brambory).
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user