54 lines
2.9 KiB
Markdown
54 lines
2.9 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Velikonoční nádivka (Low Carb)"
|
|
date = 2022-04-16
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["přílohy"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vepřové"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "10"
|
|
time = "250"
|
|
source = "Colors Of Low Carb.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Uzené maso | 800 g
|
|
[Sezamové bulky](/sezamove-housticky-low-carb) (viz Tipy) | 5 ks
|
|
Žloutky, zbylé po upečení sezamových houstiček | 6 ks
|
|
Vejce | 6 ks
|
|
Smetana ke šlehání| 1 kelímek
|
|
Vývar | 150 ml
|
|
Máslo | 50 g
|
|
Zelené listy (kopřivy, špenát, medvědí česnek, ...) | 5 hrstí
|
|
Jarní cibulka | 2 stonky
|
|
Bylinky (kopr, petržel, pažitka,...), pokrájené | celkem 6 lžic
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Muškátový oříšek |
|
|
|
|
1. Do hrnce napustíme studenou vodu a vložíme do něj maso. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut.
|
|
1. Mezitím si upečeme sezamové houstičky.
|
|
1. Maso i housky necháme vychladnout.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Zapékací mísu (já použila cca 35x16 cm) vymažeme máslem.
|
|
1. Zatím si ve velké míse smícháme zbylé žloutky, vejce, smetanu a vývar.
|
|
1. Máslo si rozpustíme v mikrovlnce.
|
|
1. Zelené listy spaříme vroucí vodou, scedíme a vymačkáme ṕřebytečnou vodu. Pokrájíme nadrobno a přendáme do malé misky.
|
|
1. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Přidáme do misky s pokrájenými listy.
|
|
1. Houstičky (z celkem 8 kusů vezmeme 5) pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vsypeme je do vaječné směsi, zamícháme a necháme pořádně nasáknout.
|
|
1. Maso také pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm a přisypeme k nasáknutým houskám.
|
|
1. Do mísy přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme obsah misky s listy a jarní cibulkou, pokrájené bylinky, opepříme, osolíme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a vše zamícháme.
|
|
1. Ochutnáme a případně dochutíme.
|
|
1. Nádivku přelijeme do připravené mísy, stěrkou zahladíme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené.
|
|
1. Vložíme do trouby a pečeme nejprve 20 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 40 minut. Čas si odhadněte i podle zkušeností se svou troubou. Nádivka by měla mít tmavě zlatavou kůrčičku.
|
|
1. Pokud se bude objevovat tuk okolo nádivky, můžete vzít mašlovačku a potírat tímto tukem vršek nádivky.
|
|
1. Hotovou nádivku vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme z ní osušit přebytečnou vlhkost.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Ještě lepší sezamové houstičky budou, když do původního receptu přidáme 50 g prosáté mouky z kešu ořechů, vodu navýšíme na 240 ml, kypřící prášek na 12g (z 10g) a sezamová semínka hrubě pomeleme.
|
|
- Nádivka jde samozřejmě upéct i bez sezamových housek, tedy s normálními houskami nebo rohlíky. Předtím, než houskové kostičky dáte do vaječné směsi, je opečte v troubě na 180°C, po dobu 15 minut a v polovině promíchejte. Udrží lépe tvar a bude hezčí mozaika na řezu. |