39 lines
2.3 KiB
Markdown
39 lines
2.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Křupavé zeleninové závitky"
|
|
date = 2022-09-11
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = ""
|
|
source = "Jíme Jinak.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Mrkev | 2 ks
|
|
Zelí bílé | 1/2 střední hlávky
|
|
Olej |
|
|
Majonéza | 3 lžíce
|
|
Umeocet | 1 lžíce
|
|
Rýžový papír | 6-10 ks
|
|
|
|
1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
|
|
1. Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
|
|
1. Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
|
|
1. Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
|
|
1. Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
|
|
1. Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru. Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
|
|
1. Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
|
|
1. Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě - ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
|
|
- Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou. |