Files
receptty.org/content/thajska-kokosova-polevka/index.md
Emil Miler d9e210af9d
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 1m13s
Úprava receptu
2025-10-07 12:02:35 +02:00

41 lines
1.4 KiB
Markdown

+++
title = "Thajská kokosová polévka"
date = 2021-07-11
author = "Terezka, Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "8"
time = "70"
+++
Ingredience ||
-|-
Arašídový olej | 1 lžíce
Zázvor | ~3 cm
Citronová tráva | 2 stonky
Červená kari pasta | 5-8 lžic
Kuřecí vývar | 1-2 l
Rybí omáčka | 3 lžíce
Třtinový cukr | 1 lžíce
Kokosové mléko | 400 ml
Houby shiitake, čerstvé | 250 g
Krevety (vařené) | 500 g
Limetková šťáva | 2 lžíce
Sůl |
Koriandr, pokrájený | 1 svazek
1. Zázvor lžičkou oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Citronovou trávu nakrájíme na velmi drobné kostičky.
1. Ve středním hrnci rozehřejeme olej.
1. Do hrnce přidáme zázvor, citronovou trávu, kari pastu (zatím 5 lžic) a smažíme 1 minutu.
1. Poté pomalu přilijeme kuřecí vývar a stále při tom mícháme.
1. Přidáme rybí omáčku, třtinový cukr a zamícháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
1. Vlijeme kokosové mléko a houby. Povaříme 5 minut - houby musí být měkké. Pokud ještě nebudou přidáme nekolik minut).
1. Přidáme krevety a vaříme zhruba dalších 5 minut.
1. Ochutíme limetkvou šťávou, solí. V tuto chvíli můžeme dochutít zbylou kari pastou (nebo dle potřeby přidat ještě více).
1. Na talíři zdobíme koriandrem.