Files
receptty.org/content/thajska-kokosova-polevka/index.md
Emil Miler d9e210af9d
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 1m13s
Úprava receptu
2025-10-07 12:02:35 +02:00

1.4 KiB

+++ title = "Thajská kokosová polévka" date = 2021-07-11 author = "Terezka, Emil"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "8" time = "70" +++

Ingredience
Arašídový olej 1 lžíce
Zázvor ~3 cm
Citronová tráva 2 stonky
Červená kari pasta 5-8 lžic
Kuřecí vývar 1-2 l
Rybí omáčka 3 lžíce
Třtinový cukr 1 lžíce
Kokosové mléko 400 ml
Houby shiitake, čerstvé 250 g
Krevety (vařené) 500 g
Limetková šťáva 2 lžíce
Sůl
Koriandr, pokrájený 1 svazek
  1. Zázvor lžičkou oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Citronovou trávu nakrájíme na velmi drobné kostičky.
  2. Ve středním hrnci rozehřejeme olej.
  3. Do hrnce přidáme zázvor, citronovou trávu, kari pastu (zatím 5 lžic) a smažíme 1 minutu.
  4. Poté pomalu přilijeme kuřecí vývar a stále při tom mícháme.
  5. Přidáme rybí omáčku, třtinový cukr a zamícháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
  6. Vlijeme kokosové mléko a houby. Povaříme 5 minut - houby musí být měkké. Pokud ještě nebudou přidáme nekolik minut).
  7. Přidáme krevety a vaříme zhruba dalších 5 minut.
  8. Ochutíme limetkvou šťávou, solí. V tuto chvíli můžeme dochutít zbylou kari pastou (nebo dle potřeby přidat ještě více).
  9. Na talíři zdobíme koriandrem.