1.4 KiB
1.4 KiB
+++ title = "Thajská kokosová polévka" date = 2021-07-11 author = "Terezka, Emil"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "8" time = "70" +++
Ingredience | |
---|---|
Arašídový olej | 1 lžíce |
Zázvor | ~3 cm |
Citronová tráva | 2 stonky |
Červená kari pasta | 5-8 lžic |
Kuřecí vývar | 1-2 l |
Rybí omáčka | 3 lžíce |
Třtinový cukr | 1 lžíce |
Kokosové mléko | 400 ml |
Houby shiitake, čerstvé | 250 g |
Krevety (vařené) | 500 g |
Limetková šťáva | 2 lžíce |
Sůl | |
Koriandr, pokrájený | 1 svazek |
- Zázvor lžičkou oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Citronovou trávu nakrájíme na velmi drobné kostičky.
- Ve středním hrnci rozehřejeme olej.
- Do hrnce přidáme zázvor, citronovou trávu, kari pastu (zatím 5 lžic) a smažíme 1 minutu.
- Poté pomalu přilijeme kuřecí vývar a stále při tom mícháme.
- Přidáme rybí omáčku, třtinový cukr a zamícháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Vlijeme kokosové mléko a houby. Povaříme 5 minut - houby musí být měkké. Pokud ještě nebudou přidáme nekolik minut).
- Přidáme krevety a vaříme zhruba dalších 5 minut.
- Ochutíme limetkvou šťávou, solí. V tuto chvíli můžeme dochutít zbylou kari pastou (nebo dle potřeby přidat ještě více).
- Na talíři zdobíme koriandrem.