receptty.org/content/barbecue-omacka/index.md
Emil Miler c84f1df927
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Update barbecue omáčky
2023-06-19 09:13:16 +02:00

1.8 KiB

+++ title = "Barbecue omáčka" date = 2023-06-19 author = "Terezka & Emil"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]

[extra] time = "30" +++

Máte na výběr použít čerstvou cibuli a česnek, se kterými omáčka vydrží asi týden, nebo sušené, které vydrží mnohem déle. Namísto čerstvého česneku můžete použít například česnekové pyré. Zároveň je důležité nechat vše opravdu provařit, protože za studena se nespojí chutě jednotlivých ingrediencí.

První barbecue omáčky se skládaly z másla, kajenského pepře a šalvěje. Dnes už používáme mnohem sofistikovanější kombinace ingrediencí, avšak na máslo, jako základní surovinu, se ve většině modernách receptů zapomíná.

Ingredience
Cibule 1 ks, nebo sušená
Česnek 1 až 2 stroužky, nebo sušený
Kečup (nebo pyré) 240 ml
Jablečný ocet ~75 ml
Třtinový cukr 60 až 120 ml
Melasa 15 ml tmavé, nebo 30 ml světlé
Worchesterová omáčka 1/2 lžíce
Uzená paprika 1/2 lžíce
Susená horčice 1/2 lžíce
Kajenský pepř 1/4 lžičky
Mletý hřebíček 1/4 lžičky
Čerstvě mletý pepř 1/4 lžičky
Sůl 1/2 lžičky
Mletý kmín 1/2 lžičky
Kurkuma 1/2 lžičky
Citronová šťáva asi 1/2 citronu
Máslo 60 g
  1. Pokud používáme čerstvou cibuli, nasekáme ji na kousky a zvolna zpěníme na másle.
  2. Po asi deseti až patnácti minutách, kdy je cibule krásně krémová, přidáme nasekaný česnek a jakmile začne vonět (asi po minutě), pokračujeme dál.
  3. Smícháme všechny ingredience a necháme jemně povařit.
  4. Vaříme 15 až 30 minut.
  5. Pokud jsme použili čerstvou cibuli a česnek, tak vše rozmixujeme do hladka.
  6. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Udržujeme v lednici