+++ title = "Barbecue omáčka" date = 2023-06-19 author = "Terezka & Emil" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] time = "30" +++ Máte na výběr použít čerstvou cibuli a česnek, se kterými omáčka vydrží asi týden, nebo sušené, které vydrží mnohem déle. Namísto čerstvého česneku můžete použít například česnekové pyré. Zároveň je důležité nechat vše opravdu provařit, protože za studena se nespojí chutě jednotlivých ingrediencí. První barbecue omáčky se skládaly z másla, kajenského pepře a šalvěje. Dnes už používáme mnohem sofistikovanější kombinace ingrediencí, avšak na máslo, jako základní surovinu, se ve většině modernách receptů zapomíná. Ingredience || -|- Cibule | 1 ks, nebo sušená Česnek | 1 až 2 stroužky, nebo sušený Kečup (nebo pyré) | 240 ml Jablečný ocet | ~75 ml Třtinový cukr | 60 až 120 ml Melasa | 15 ml tmavé, nebo 30 ml světlé Worchesterová omáčka | 1/2 lžíce Uzená paprika | 1/2 lžíce Susená horčice | 1/2 lžíce Kajenský pepř | 1/4 lžičky Mletý hřebíček | 1/4 lžičky Čerstvě mletý pepř | 1/4 lžičky Sůl | 1/2 lžičky Mletý kmín | 1/2 lžičky Kurkuma | 1/2 lžičky Citronová šťáva | asi 1/2 citronu Máslo | 60 g 1. Pokud používáme čerstvou cibuli, nasekáme ji na kousky a zvolna zpěníme na másle. 1. Po asi deseti až patnácti minutách, kdy je cibule krásně krémová, přidáme nasekaný česnek a jakmile začne vonět (asi po minutě), pokračujeme dál. 1. Smícháme všechny ingredience a necháme jemně povařit. 1. Vaříme 15 až 30 minut. 1. Pokud jsme použili čerstvou cibuli a česnek, tak vše rozmixujeme do hladka. 1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Udržujeme v lednici