receptty.org/content/perkelt/index.md
2021-03-14 16:32:37 +01:00

1.9 KiB

+++ title = "Perkelt" date = 2020-05-09 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["pikantní", "levné", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4" time = "90" source = "" +++

Ingredience
Vepřové libové maso 400 g
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Paprika červená 1 ks
Sádlo/olej 2 lžíce
Mletá sladká paprika 2 lžičky
Vývar 300 ml
Krájená loupaná rajčata v plechovce 400 g
Darált Czípös Paprika (viz Tipy) 2 lžičky
Smetana 12% 50 ml
Sůl
Pepř
  1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli menší kostičky. Papriku na proužky, které překrájíme na třetiny. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
  2. V hrnci si rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli.
  3. Zasypeme mletou paprikou a polovinou prolisovaného česneku a po chvilce přidáme maso. Osolíme, opepříme a chvíli necháme opéct ze všech stran.
  4. Postupně přiléváme vývar, promícháváme a poté necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut na nízký plamen.
  5. Přisypeme pokrájenou papriku, obsah plechovky s rajčaty, zbytek česneku a pálivou pastu. Promícháme a necháme ještě 10 minut povařit, teďď už bez pokličky.
  6. Šťáva v hrnci by se měla lehce zredukovat. Měla by být zhruba do poloviny výšky masa. Případně můžeme přilít trochu vody/vývaru.
  7. Odstavíme z plotny, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem či jiným kořením.
  8. Podávat můžeme například s čerstvě upečeným chlebem.

Tipy

  • Darált Czípös Paprika je pasta z pálivých paprik zavařených skleničce. Pasta je celkem slaná a velmi pálivá, proto s ní opatrně. Pokud nemáme, můžeme nahradit rajčatovým protlakem, solí a chilli.
  • Pokud chceme, můžeme polévku zahustit: Do hrníčku si nalijeme trochu vody, přidáme 1-2 lžičky mouky a vidličkou rozmícháme do hladké tekutiny bez hrudek. Pomalu naléváme do hrnce a mícháme. Necháme ještě 5 minut povařit.