receptty.org/content/tomatovy-krem/index.md
2021-07-26 09:22:48 +02:00

41 lines
1.5 KiB
Markdown

+++
title = "Tomatový krém"
date = 2020-02-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "90"
source = "donalskehan.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Rajčata | 900 g
Česnek | 2 hlavy
Balsamikový ocet
Olivový olej
Tymián | 4 snítky
Velká cibule | 1 ks
Řapíkatý celer | 2 stonky
Mrkev | 1 ks
Rajčatový protlak | 2 lžíce
Zeleninový vývar | 1 litr
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Rajčata rozkrájíme na poloviny (horizontálně) a vyskládáme je na plech odříznutou stranou nahoru.
1. Česnek (v celku) rozkrojíme stejně jako rajčata a položíme na plech.
1. Rajčata a česnek polijeme olivovým olejem, balsamikovým octem a navrch poskládáme tymián.
1. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
1. Zeleninu pokrájíme na kostičky - mrkev, cibuli a řapíkatý celer.
1. Do hrnce vlijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme zeleninu.
1. Ztlumíme plamen a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
1. Přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
1. Vyndáme rajčata s česnekem z trouby a rajčata vložíme do vývaru. Česnek zbavíme slupek a přidáme jej k rajčatům.
1. Necháme všechno vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s opečenými krutony.