+++ title = "Tomatový krém" date = 2020-02-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "6" time = "90" source = "donalskehan.com" +++ Ingredience || -|- Rajčata | 900 g Česnek | 2 hlavy Balsamikový ocet Olivový olej Tymián | 4 snítky Velká cibule | 1 ks Řapíkatý celer | 2 stonky Mrkev | 1 ks Rajčatový protlak | 2 lžíce Zeleninový vývar | 1 litr 1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. 1. Rajčata rozkrájíme na poloviny (horizontálně) a vyskládáme je na plech odříznutou stranou nahoru. 1. Česnek (v celku) rozkrojíme stejně jako rajčata a položíme na plech. 1. Rajčata a česnek polijeme olivovým olejem, balsamikovým octem a navrch poskládáme tymián. 1. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut. 1. Zeleninu pokrájíme na kostičky - mrkev, cibuli a řapíkatý celer. 1. Do hrnce vlijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme zeleninu. 1. Ztlumíme plamen a za občasného míchání necháme 6 minut opékat. 1. Přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu. 1. Vyndáme rajčata s česnekem z trouby a rajčata vložíme do vývaru. Česnek zbavíme slupek a přidáme jej k rajčatům. 1. Necháme všechno vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká. 1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury. 1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s opečenými krutony.