receptty.org/content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md

2.9 KiB

+++ title = "Hovězí s houbovou omáčkou" date = 2020-03-15 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["omáčka"]

[extra] portions = "4" time = "180" source = "Vaříme č.9/2019" +++

Příprava masa
Nové koření 4 kuličky
Bobkový list 2 ks
Celý pepř 4 kuličky
Sůl 1 lžička
Cibule 1 ks
Mrkev 2 ks
Celer 1/4
Petržel 1 ks
Hovězí falešná svíčková 600 g
Knedlíky
Rohlíky 2 ks
Máslo 30 g + vymazání
Polohrubá mouka 90 g
Vejce 1 ks
Mléko 150 ml
Petržel a kopr 1 hrst
Omáčka
Sušené lesní houby 60 g
Máslo 40 g
Drcený kmín 1/2 lžičky
Hladká mouka 2 lžíce
Vývar z masa 700 ml
Smetana ke šlehání 200 ml
Sůl, pepř dle chuti

Maso

  1. Nejprve si připravíme maso. Mrkev, petržel, cibuli a celer očistíme a několikrát překrojíme.
  2. Do hrnce vlijeme 1500 ml vody, přidáme zeleninu a koření. Přivedeme k varu.
  3. Vložíme maso, ztlumíme na minimum a necháme táhnout alespoň 2 hodiny. Maso musí být měkké. Poté slijeme - vývar si necháme, zeleninu můžeme vyhodit a maso nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř.
  4. Než budeme maso servírovat, tak určitě vychladne. Takže ve chvíli, kdy dokončíme omáčku, maso vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby.

Knedlíky

  1. Ke konci vaření masa si můžeme připravit knedlíky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky.
  2. Na pánvi si rozehřejeme máslo a kostičky osmahneme do křupava. Necháme trochu vychladnout.
  3. Připravíme si tři ohnivzdorné hrníčky (nebo menší zavařovačky bez zúženého hrdla) a vymažeme je silnou vrstvou másla.
  4. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  5. Ve větší míse smícháme mouku, žloutky, mléko, bylinky, opečené rohlíky a sníh.
  6. Knedlíkovou směs rozdělíme do hrnečků.
  7. Poslední krok zahájíme ve chvíli, kdy začneme vařit omáčku. Díky tomu nám to časově hezky vyjde.
  8. V konvici si uvaříme vodu. Do hrnce vložíme hrníčky a na dno hrnce nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do 2/3 hrníčků. Přiklopíme a vaříme 25 minut. Hotové knedlíky vyklopíme a nakrájíme na kolečka.

Omáčka

  1. Mezitím, co se vaří maso, si můžeme namočit houby ve 100 ml vody. Promícháme a necháme odstát. Dalšími kroky pokračujeme, až když je hotové maso.
  2. V hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme kmín a mouku a vytvoříme tak jíšku. Chvilku jí smažíme.
  3. Až začne lehce tmavnout (nesmí znědnout příliš) přilijeme vývar (mě to vycházelo zhruba na 700 ml) a přivedeme k varu.
  4. Přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely a za občasného míchání vaříme 20 minut. V tuto chvíli začneme vařit i knedlíky.
  5. Stáhneme omáčku z plotny, zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
  6. Na talíř nalijeme trochu omáčky, vložíme nakrájené a ohřáté maso a přidáme knedlíky.