+++ title = "Hovězí s houbovou omáčkou" date = 2020-03-15 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["omáčka"] [extra] portions = "4" time = "180" source = "Vaříme č.9/2019" +++ Příprava masa || -|- Nové koření | 4 kuličky Bobkový list | 2 ks Celý pepř | 4 kuličky Sůl | 1 lžička Cibule | 1 ks Mrkev | 2 ks Celer | 1/4 Petržel | 1 ks Hovězí falešná svíčková | 600 g Knedlíky || -|- Rohlíky | 2 ks Máslo | 30 g + vymazání Polohrubá mouka | 90 g Vejce | 1 ks Mléko | 150 ml Petržel a kopr | 1 hrst Omáčka || -|- Sušené lesní houby | 60 g Máslo | 40 g Drcený kmín | 1/2 lžičky Hladká mouka | 2 lžíce Vývar z masa | 700 ml Smetana ke šlehání | 200 ml Sůl, pepř | dle chuti ### Maso 1. Nejprve si připravíme maso. Mrkev, petržel, cibuli a celer očistíme a několikrát překrojíme. 1. Do hrnce vlijeme 1500 ml vody, přidáme zeleninu a koření. Přivedeme k varu. 1. Vložíme maso, ztlumíme na minimum a necháme táhnout alespoň 2 hodiny. Maso musí být měkké. Poté slijeme - vývar si necháme, zeleninu můžeme vyhodit a maso nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř. 1. Než budeme maso servírovat, tak určitě vychladne. Takže ve chvíli, kdy dokončíme omáčku, maso vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby. ### Knedlíky 1. Ke konci vaření masa si můžeme připravit knedlíky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. 1. Na pánvi si rozehřejeme máslo a kostičky osmahneme do křupava. Necháme trochu vychladnout. 1. Připravíme si tři ohnivzdorné hrníčky (nebo menší zavařovačky bez zúženého hrdla) a vymažeme je silnou vrstvou másla. 1. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh. 1. Ve větší míse smícháme mouku, žloutky, mléko, bylinky, opečené rohlíky a sníh. 1. Knedlíkovou směs rozdělíme do hrnečků. 1. Poslední krok zahájíme ve chvíli, kdy začneme vařit omáčku. Díky tomu nám to časově hezky vyjde. 1. V konvici si uvaříme vodu. Do hrnce vložíme hrníčky a na dno hrnce nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do 2/3 hrníčků. Přiklopíme a vaříme 25 minut. Hotové knedlíky vyklopíme a nakrájíme na kolečka. ### Omáčka 1. Mezitím, co se vaří maso, si můžeme namočit houby ve 100 ml vody. Promícháme a necháme odstát. Dalšími kroky pokračujeme, až když je hotové maso. 1. V hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme kmín a mouku a vytvoříme tak jíšku. Chvilku jí smažíme. 1. Až začne lehce tmavnout (nesmí znědnout příliš) přilijeme vývar (mě to vycházelo zhruba na 700 ml) a přivedeme k varu. 1. Přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely a za občasného míchání vaříme 20 minut. V tuto chvíli začneme vařit i knedlíky. 1. Stáhneme omáčku z plotny, zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem. 1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, vložíme nakrájené a ohřáté maso a přidáme knedlíky.