1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Vajíčková tlačenka" date = 2020-01-30 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina", "maso"] tagy = ["bezlepkové", "snadné", "rychlé"]
[extra] portions = "10" time = "150" +++
Ingredience | |
---|---|
Moravanka | 1 sklenice |
Cibule | 1 ks |
Měkký šunkový salám | 200 g |
Uvařená vejce | 6 ks |
Majonéza | 250 g |
Bujon | 1 kostka |
Želatina na vaječnou tlačenku | 1 sáček |
- Sterilizovanou zeleninu Moravanku přecedíme. Scezený nálev dáme stranou a dolejeme tolika vody, aby měl objem 300 ml.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i šunkáček a vejce.
- Pokrájíme i scezenou zeleninu na malé kousky.
- Všechny pokrájené suroviny vsypeme do velké mísy, přidáme majonézu a pořádně promícháme.
- Připravíme si formu - vhodný je například srnční hřbet. Vyložíme ho potravinovou fólií, ať máme jistotu, že tlačenka půjde dobře vyklepnout.
- Ve 150 ml uvařené vody rozpustíme bujon. Za stálého míchání přisypeme balíček želatiny - většinou není potřeba povařit, v opačném případě postupujeme dle návodu na obalu.
- Přidáme zbytek nálevu s vodou, promícháme a přidáme do směsi v míse. Opět vše zamícháme a vlijeme do formy.
- Takto necháme ztuhnout v lednici aspoň 2 hodiny.
- Vyklepneme na podlouhlý tác, krájíme na plátky a podáváme s pečivem. Zbytek vajíčkové tlačenky uchováváme v chladu.
Tipy
- Cibuli můžeme zvolit jakoukoli - bílou, červenou, jarní nebo třeba šalotku.
- Pokud máme sýr, můžeme ho přidat nakrájený na kostičky.