receptty.org/content/salat-s-tunakem-zeleninou-a-vejci/index.md

1.8 KiB

+++ title = "Salát s tuňákem, zeleninou a vejci" date = 2021-06-26 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "salát", "snadné"]

[extra] portions = "4" time = "30" source = "Čarujeme.cz" +++

Na salát
Římský salát 1 hlávka
Vejce 4 ks
Zelené fazolové lusky 2 hrsti
Černé olivy 1 balení
Tuňák ve vlastní šťávě 2 plechovky
Rajčata 4 ks
Cibule červená, větší 1 ks
Rukola 2 hrsti
Petrželka, nasekaná 1 hrst
Kopr, nasekaný 1 hrst
Na zálivku
Olivový olej 100 ml
Citrónová štáva 2 lžíce
Dijonská horčice 1 lžička
Hrubozrnná hořčice 1 lžička
Sůl
Pepř
  1. Listy salátu opereme a necháme okapat.
  2. Vejce vložte do vroucí vody se špetkou jedlé sody. Vaříme 9 minut.
  3. Mezitím si dáme vařit vodu do menšího hrnce a přidáme asi lžičku soli. Do vroucí vody vsypeme fazole a vaříme je 2-3 minuty. Scedíme a prudce ochladíme ledovou vodou. Necháme okapat.
  4. Uvařená vejce ochladíme studenou vodou, oloupeme skořápku a vejce rozkrájíme na měsíčky.
  5. Vodu z oliv slijeme a olivy pokrájíme.
  6. Šťávu z tuňáka také slijeme.
  7. Listy salátu pokrájíme a vložíme je do velké mísy.
  8. Přidáme k nim okapané fazole, olivy a tuňáka. Trochu tuňáka si můžeme dát stranou na ozdobu.
  9. Rajčata, cibuli a rukolu pokrájíme na kousky a přidáme do mísy.
  10. Nakonec do mísy přidáme petrželku a kopr (trochu kopru si můžeme nechat na ozdobu).
  11. V malé zavařovací skleničce si smícháme všechny ingredience na zálivku. Skleničku uzavřeme a pořádně protřepeme. Tímto způsobem se zálivka jednoduše spojí.
  12. Zálivku nalijeme na zeleninu v míse a vše lehce, ale poctivě promícháme.
  13. Salát rozdělíme na talíře a ozdobíme vejcem, tuňákem a koprem.