receptty.org/content/krupave-zeleninove-zavitky/index.md
2022-09-12 18:17:37 +02:00

2.3 KiB

+++ title = "Křupavé zeleninové závitky" date = 2022-09-11 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "" source = "Jíme Jinak.cz" +++

Ingredience
Cibule 1 ks
Mrkev 2 ks
Zelí bílé 1/2 střední hlávky
Olej
Majonéza 3 lžíce
Umeocet 1 lžíce
Rýžový papír 6-10 ks
  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
  2. Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
  3. Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
  4. Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
  5. Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
  6. Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru. Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
  7. Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
  8. Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.

Tipy

  • Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě - ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
  • Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou.