2.9 KiB
2.9 KiB
+++ title = "Velikonoční nádivka (Low Carb)" date = 2022-04-16 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vepřové"]
[extra] portions = "10" time = "250" source = "Colors Of Low Carb.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Uzené maso | 800 g |
Sezamové bulky (viz Tipy) | 5 ks |
Žloutky, zbylé po upečení sezamových houstiček | 6 ks |
Vejce | 6 ks |
Smetana ke šlehání | 1 kelímek |
Vývar | 150 ml |
Máslo | 50 g |
Zelené listy (kopřivy, špenát, medvědí česnek, ...) | 5 hrstí |
Jarní cibulka | 2 stonky |
Bylinky (kopr, petržel, pažitka,...), pokrájené | celkem 6 lžic |
Sůl | |
Pepř | |
Muškátový oříšek |
- Do hrnce napustíme studenou vodu a vložíme do něj maso. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut.
- Mezitím si upečeme sezamové houstičky.
- Maso i housky necháme vychladnout.
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Zapékací mísu (já použila cca 35x16 cm) vymažeme máslem.
- Zatím si ve velké míse smícháme zbylé žloutky, vejce, smetanu a vývar.
- Máslo si rozpustíme v mikrovlnce.
- Zelené listy spaříme vroucí vodou, scedíme a vymačkáme ṕřebytečnou vodu. Pokrájíme nadrobno a přendáme do malé misky.
- Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Přidáme do misky s pokrájenými listy.
- Houstičky (z celkem 8 kusů vezmeme 5) pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vsypeme je do vaječné směsi, zamícháme a necháme pořádně nasáknout.
- Maso také pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm a přisypeme k nasáknutým houskám.
- Do mísy přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme obsah misky s listy a jarní cibulkou, pokrájené bylinky, opepříme, osolíme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a vše zamícháme.
- Ochutnáme a případně dochutíme.
- Nádivku přelijeme do připravené mísy, stěrkou zahladíme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené.
- Vložíme do trouby a pečeme nejprve 20 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 40 minut. Čas si odhadněte i podle zkušeností se svou troubou. Nádivka by měla mít tmavě zlatavou kůrčičku.
- Pokud se bude objevovat tuk okolo nádivky, můžete vzít mašlovačku a potírat tímto tukem vršek nádivky.
- Hotovou nádivku vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme z ní osušit přebytečnou vlhkost.
Tipy
- Ještě lepší sezamové houstičky budou, když do původního receptu přidáme 50 g prosáté mouky z kešu ořechů, vodu navýšíme na 240 ml, kypřící prášek na 12g (z 10g) a sezamová semínka hrubě pomeleme.
- Nádivka jde samozřejmě upéct i bez sezamových housek, tedy s normálními houskami nebo rohlíky. Předtím, než houskové kostičky dáte do vaječné směsi, je opečte v troubě na 180°C, po dobu 15 minut a v polovině promíchejte. Udrží lépe tvar a bude hezčí mozaika na řezu.