receptty.org/content/velikonocni-nadivka-low-carb/index.md

2.9 KiB

+++ title = "Velikonoční nádivka (Low Carb)" date = 2022-04-16 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vepřové"]

[extra] portions = "10" time = "250" source = "Colors Of Low Carb.cz" +++

Ingredience
Uzené maso 800 g
Sezamové bulky (viz Tipy) 5 ks
Žloutky, zbylé po upečení sezamových houstiček 6 ks
Vejce 6 ks
Smetana ke šlehání 1 kelímek
Vývar 150 ml
Máslo 50 g
Zelené listy (kopřivy, špenát, medvědí česnek, ...) 5 hrstí
Jarní cibulka 2 stonky
Bylinky (kopr, petržel, pažitka,...), pokrájené celkem 6 lžic
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
  1. Do hrnce napustíme studenou vodu a vložíme do něj maso. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut.
  2. Mezitím si upečeme sezamové houstičky.
  3. Maso i housky necháme vychladnout.
  4. Troubu si předehřejeme na 200°C. Zapékací mísu (já použila cca 35x16 cm) vymažeme máslem.
  5. Zatím si ve velké míse smícháme zbylé žloutky, vejce, smetanu a vývar.
  6. Máslo si rozpustíme v mikrovlnce.
  7. Zelené listy spaříme vroucí vodou, scedíme a vymačkáme ṕřebytečnou vodu. Pokrájíme nadrobno a přendáme do malé misky.
  8. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Přidáme do misky s pokrájenými listy.
  9. Houstičky (z celkem 8 kusů vezmeme 5) pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vsypeme je do vaječné směsi, zamícháme a necháme pořádně nasáknout.
  10. Maso také pokrájíme na kostičky asi 1x1 cm a přisypeme k nasáknutým houskám.
  11. Do mísy přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme obsah misky s listy a jarní cibulkou, pokrájené bylinky, opepříme, osolíme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a vše zamícháme.
  12. Ochutnáme a případně dochutíme.
  13. Nádivku přelijeme do připravené mísy, stěrkou zahladíme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené.
  14. Vložíme do trouby a pečeme nejprve 20 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 40 minut. Čas si odhadněte i podle zkušeností se svou troubou. Nádivka by měla mít tmavě zlatavou kůrčičku.
  15. Pokud se bude objevovat tuk okolo nádivky, můžete vzít mašlovačku a potírat tímto tukem vršek nádivky.
  16. Hotovou nádivku vyndáme z trouby, po chvíli vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme z ní osušit přebytečnou vlhkost.

Tipy

  • Ještě lepší sezamové houstičky budou, když do původního receptu přidáme 50 g prosáté mouky z kešu ořechů, vodu navýšíme na 240 ml, kypřící prášek na 12g (z 10g) a sezamová semínka hrubě pomeleme.
  • Nádivka jde samozřejmě upéct i bez sezamových housek, tedy s normálními houskami nebo rohlíky. Předtím, než houskové kostičky dáte do vaječné směsi, je opečte v troubě na 180°C, po dobu 15 minut a v polovině promíchejte. Udrží lépe tvar a bude hezčí mozaika na řezu.