receptty.org/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md
Terezka Tichá b30c7ee65b
Some checks failed
Build / build (push) Has been cancelled
Oprava překlepu
2024-05-14 21:02:29 +02:00

2.4 KiB

+++ title = "Krůtí stir fry se zeleninou" date = 2024-05-14 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "6" time = "40" +++

Maso
Krůtí prsa 500 g
Olivový olej na smažení 1 lžíce
Sójová omáčka 1 lžíce
Citronová tráva, sušená, mletá 1/3 lžičky
Zázvor, sušený, mletý 1/3 lžičky
Koření pěti vůní 1/3 lžičky
Zelenina
Hlíva 250 g
Cibule, červená 1 ks
Brokolice 250 g
Paprika, bílá 2 ks
Jarní cibulka 2 stonky
Cuketa 150 g
Pórek 70 g
Olivový olej na smažení 3 lžíce
Omáčka
Olivový olej na smažení 4 lžíce
Sójová omáčka 70 ml
Voda 70 ml
Citronová tráva, sušená, mletá 1/2 lžičky
Zázvor, sušený, mletý 1/2 lžičky
Xantanová guma 1/2 lžičky
  1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
  2. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Vsypeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
  3. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
  4. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
  5. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
  6. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
  7. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
  8. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.

Tipy

  • Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
  • Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
  • Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.