59 lines
2.1 KiB
Markdown
59 lines
2.1 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Kakaové řezy s jahodovým krémem"
|
|
date = 2021-08-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "6 kousků"
|
|
time = "60"
|
|
source = "KetoKatka.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
Těsto ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Xylitol | 30 g
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Krémový sýr | 100 g
|
|
Hořké kakao | max 40 g
|
|
|
|
Krém ||
|
|
-|-
|
|
Mascarpone | 250 g
|
|
Xylitol | 15 g
|
|
Jahody | 8 větších kusů
|
|
|
|
### Korpus
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 160°C. Plech (asi 20x30 cm) si vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Z vajíček si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky půjdou do skleněné mísy, bílky do jiné, menší, mísy.
|
|
1. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Dáme stranou.
|
|
1. Ke žloutkům přisypeme sladidlo a vyšleháme nadýchanou pěnu.
|
|
1. Poté po částech zapracujeme krémový sýr.
|
|
1. Nakonec prosyjeme kakao. To děláme postupně a ochutnáváme. Množství kakaa tam nemusí přijít celé. Záleží na naší chuti.
|
|
1. Nakonec vmícháme sníh. Pro tento krok doporučuji použít stěrku, která se mi osvědčila nejlépe. Sníh zapracováváme velmi zlehka, protože nechceme přijít o tu nadýchanost.
|
|
1. Rozprostřeme na pečící plech, uhladíme a vložíme do trouby na 15 minut.
|
|
|
|
### Krém
|
|
|
|
1. Mezitím si připravíme krém. V sekáčku rozmixujeme jahody.
|
|
1. V míse vyšleháme mascarpone se sladidlem.
|
|
1. Přidáme jahody, promícháme a necháme uležet v lednici.
|
|
|
|
### Spojení korpusu a krému
|
|
|
|
1. Korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
|
|
1. Poté navrch položíme další pečící papír a korpus přeneseme na prkénko. Otočíme původním papírem nahoru a opatrně ho odtrhneme. Je potřeba odtrhávat pomalu a s trpělivostí, ale nakonec to půjde.
|
|
1. Korpus překrojíme na dvě poloviny, na jednu z nich naneseme všechen vychlazený krém a hezky uhladíme, aby byl rovný.
|
|
1. Druhou polovinou korpusu položme na krém.
|
|
1. Než začneme krájet, doporučuji ho nechat aspoň dvě hodiny vychladit. Půjde to potom lépe.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Xylitol lze nahradit jiným sladidlem.
|
|
- Namísto jaho můžeme použít třeba borůvky, maliny či jiné bobulovité ovoce. |