37 lines
1.6 KiB
Markdown
37 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Vajíčková tlačenka"
|
|
date = 2020-01-30
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina", "maso"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "snadné", "rychlé"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "10"
|
|
time = "150"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Moravanka | 1 sklenice
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Měkký šunkový salám | 200 g
|
|
Uvařená vejce | 6 ks
|
|
Majonéza | 250 g
|
|
Bujon | 1 kostka
|
|
Želatina na vaječnou tlačenku | 1 sáček
|
|
|
|
1. Sterilizovanou zeleninu Moravanku přecedíme. Scezený nálev dáme stranou a dolejeme tolika vody, aby měl objem 300 ml.
|
|
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i šunkáček a vejce.
|
|
1. Pokrájíme i scezenou zeleninu na malé kousky.
|
|
1. Všechny pokrájené suroviny vsypeme do velké mísy, přidáme majonézu a pořádně promícháme.
|
|
1. Připravíme si formu - vhodný je například srnční hřbet. Vyložíme ho potravinovou fólií, ať máme jistotu, že tlačenka půjde dobře vyklepnout.
|
|
1. Ve 150 ml uvařené vody rozpustíme bujon. Za stálého míchání přisypeme balíček želatiny - většinou není potřeba povařit, v opačném případě postupujeme dle návodu na obalu.
|
|
1. Přidáme zbytek nálevu s vodou, promícháme a přidáme do směsi v míse. Opět vše zamícháme a vlijeme do formy.
|
|
1. Takto necháme ztuhnout v lednici aspoň 2 hodiny.
|
|
1. Vyklepneme na podlouhlý tác, krájíme na plátky a podáváme s pečivem. Zbytek vajíčkové tlačenky uchováváme v chladu.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
- Cibuli můžeme zvolit jakoukoli - bílou, červenou, jarní nebo třeba šalotku.
|
|
- Pokud máme sýr, můžeme ho přidat nakrájený na kostičky. |