2.0 KiB
2.0 KiB
+++ title = "Trdelníky" date = 2020-05-03 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené"]
[extra] portions = "6-8" time = "120" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Vlažné mléko | 150 ml |
Cukr | 15 g |
Čerstvé droždí | 13 g |
Změklé máslo | 70 g |
Žloutek | 3 ks |
Hladká mouka | 280 g |
Sůl | 1 špetka |
Rozpuštěné máslo | 2 plátky |
Cukr | 1 hrst |
Skořice | 2 špetky |
- V mléku rozmícháme cukr a droždí. Přikryjeme a necháme 10 minut nabobtnat.
- V míse zatím vyšleháme máslo se žloutky do pěny. Přisypeme mouku se solí a zamícháme. Nakonec přilijeme kvásek a vypracuje hladké těsto.
- Necháme nakynout 45 minut.
- Zatím si připravíme kovové válečky
- Těsto vyklopíme na velmi jemně pomoučněný vál a vytvoříme z něj kuličku. Rozdělíme ho na 8 částí.
- Každou část vezmeme, smáčkneme do kuličky rukama vyválíme dlouhého tenkého hadíka.
- Hadíka obtočíme okolo válečku a lehce poválíme, aby se hadík spojil.
- Kraje založíme, aby se trdelník nerozpadl.
- Tento postup opakujeme s každým kouskem těsta.
- Máslem potřeme každý trdelník a necháme je na stojato kynout ještě 15-20 minut.
- Troubu si rozehřejeme na 190°C a trdelníky pečeme 20 minut. V půlce pečení je vyndáme a potřeme máslem. Pokud je pečeme na stojato, otočíme vzhůru nohama. Pokud na ležato, otočíme alespoň dvakrát o třetinku, aby byly opečené ze všech stran. . Mezitím si smícháme cukr se skořicí.
- Po vyndání z trouby potřeme vždy jeden trdelník máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
- Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, za dva dny už jsou velmi oschlé.
Tipy
- Pokud nemáme kovové válečky na trdelníky/kremrole, posloužit nám mohou zavařovací skleničky, které obalíme v alobalu. Osobně vyzkoušeno s různými velikostmi skleniček. Nejlepší je sklenička hodně vysoká a úzká (často se v ní prodávají olivy, kapari, zelený pepř atd.)