receptty.org/content/trdelniky/index.md

2.0 KiB

+++ title = "Trdelníky" date = 2020-05-03 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené"]

[extra] portions = "6-8" time = "120" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++

Ingredience
Vlažné mléko 150 ml
Cukr 15 g
Čerstvé droždí 13 g
Změklé máslo 70 g
Žloutek 3 ks
Hladká mouka 280 g
Sůl 1 špetka
Rozpuštěné máslo 2 plátky
Cukr 1 hrst
Skořice 2 špetky
  1. V mléku rozmícháme cukr a droždí. Přikryjeme a necháme 10 minut nabobtnat.
  2. V míse zatím vyšleháme máslo se žloutky do pěny. Přisypeme mouku se solí a zamícháme. Nakonec přilijeme kvásek a vypracuje hladké těsto.
  3. Necháme nakynout 45 minut.
  4. Zatím si připravíme kovové válečky
  5. Těsto vyklopíme na velmi jemně pomoučněný vál a vytvoříme z něj kuličku. Rozdělíme ho na 8 částí.
  6. Každou část vezmeme, smáčkneme do kuličky rukama vyválíme dlouhého tenkého hadíka.
  7. Hadíka obtočíme okolo válečku a lehce poválíme, aby se hadík spojil.
  8. Kraje založíme, aby se trdelník nerozpadl.
  9. Tento postup opakujeme s každým kouskem těsta.
  10. Máslem potřeme každý trdelník a necháme je na stojato kynout ještě 15-20 minut.
  11. Troubu si rozehřejeme na 190°C a trdelníky pečeme 20 minut. V půlce pečení je vyndáme a potřeme máslem. Pokud je pečeme na stojato, otočíme vzhůru nohama. Pokud na ležato, otočíme alespoň dvakrát o třetinku, aby byly opečené ze všech stran. . Mezitím si smícháme cukr se skořicí.
  12. Po vyndání z trouby potřeme vždy jeden trdelník máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
  13. Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, za dva dny už jsou velmi oschlé.

Tipy

  • Pokud nemáme kovové válečky na trdelníky/kremrole, posloužit nám mohou zavařovací skleničky, které obalíme v alobalu. Osobně vyzkoušeno s různými velikostmi skleniček. Nejlepší je sklenička hodně vysoká a úzká (často se v ní prodávají olivy, kapari, zelený pepř atd.)