1.7 KiB
1.7 KiB
+++ title = "Knedlíky s houskami bez kynutí" date = 2019-12-07 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["levné", "rychlé", "snadné"]
[extra] portions = "6" time = "30" source = "ApetitOnline" +++
Ingredience | |
---|---|
Houska | 4 ks |
Máslo | 2 lžíce |
Polohrubá mouka | 400g |
Sůl | 1/4 lžičky |
Vejce | 1 ks |
Mléko | 250 ml |
Droždí | 10 g |
Petrželka | 3 stonky |
- Petrželku nasekáme.
- Housky si nakrájíme na drobné kostičky.
- Na velké pánvi rozehřejeme máslo.
- Přidáme kostičky housky a opekáme tak dlouho, dokud nejsou křupavé. Poté sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.
- Do velkého hrnce si dáme vařit vodu na knedlíky.
- Mléko si trochu ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme vejce a rozmícháme.
- Do mísy prosejeme mouku se solí, vlijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme petrželku.
- Promícháme. Když je těsto krásně spojené přidáme křupavé kostičky housky a zapracujeme do těsta.
- Vezmeme si dvě utěrky, namočíme si je a vyždímáme. Potřebujeme, aby byly jen vlhké, ne mokré.
- Těsto si mokrýma rukama rozdělíme na dva díly a vytvoříme z nich válečky.
- Každý váleček dáme do utěrky a nití zavážeme kraje. Je třeba nechat trochu místo na oubou koncích knedlíku - trochu nabydou.
- Vroucí vodu na knedlíky osolíme a vložíme knedlíky v utěrce.
- Vaříme asi 20 - 25 minut minut (Záleží na tloušce knedlíku).
- Po vyndání z vroucí vody vybalíme z utěrky a krájíme nití nebo nožem.
Tipy
- Pokud je knedlík ke sladším omáčkám (třeba švestkové), můžeme na začátku k mouce přidat jednu až dvě špetky perníkového koření. Hezky knedlík ovoní a dodá mu zajímavou chuť.