41 lines
1.3 KiB
Markdown
41 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Cioppino"
|
|
date = 2025-11-19
|
|
author = "Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polevky"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "45"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Krevetový/rybí vývar | ~1L
|
|
Česnek | 4-5 stružků
|
|
Fenykl (nebo celer) | 75g
|
|
Bílá cibule | ~125g
|
|
Chilli vločky |
|
|
Bílé víno | 200g
|
|
Rajčatové pyré | ~800g
|
|
Slávky | 500g
|
|
Krevety | 500g
|
|
Treska | 500g
|
|
Chobotničky | 250g
|
|
Plocholistá petržel |
|
|
|
|
1. Cibuli, česnek a fenykl nakrájíme na jemné kostičky.
|
|
2. Vše osolíme a opečeme na olivovém oleji na mírném plameni.
|
|
3. Přidáme chilli vločky.
|
|
4. Po opečení podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol.
|
|
5. Přidáme vývar a rajčatové pyré. Povaříme a redukujeme asi 15 minut.
|
|
6. Připravéme tresku, kterou pokrájíme na věštší kosty a osolíme předem.
|
|
7. Očistíme slávky a krevety.
|
|
8. Zredukovanou polévku dosolíme dle chuti. Můžeme přidat špetku cukru pro vybalancování kyselosti rajčat.
|
|
9. Snížíme plamen a přidáme všechny mořské plody včetně tresky.
|
|
10. Přivedeme k jemnému varu, přiklopíme a dusíme asi 10 až 15 minut. Slávky se otevřou, pokud jsou hotové.
|
|
11. Při servírování zasypeme černým pepřem, nasekanou petrželí a zalijeme olivovým olejem.
|
|
12. Podáváme s kváskovým chlebem opečeným na olivovém oleji.
|