receptty.org/content/asijska-polevka-s-hlivou-a-zazvorem/index.md
2021-05-16 22:40:45 +02:00

47 lines
2.1 KiB
Markdown

+++
title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert 02/2021"
+++
Ingredience ||
-|-
Sójová omáčka | 75 ml
Slunečnicový olej | 45 ml
Mletý římský kmín | 1/2 lžičky
Mletý koriandr | 1/4 lžičky
Sušený česnek | 1/4 lžičky
Tofu natural | 1 balení
Zázvor, čerstvý | asi 2 cm
Česnek | 1 stroužek
Hlíva ústřičná | 150 g
Zeleninový vývar | 800 ml
Mrkev | 1 ks
Pórek | 1/3 ks
Sůl |
Jarní cibulka | 2 svazky
Bílý sezam | 4 lžičky
1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme.
1. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat.
1. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku.
1. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
1. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
1. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
1. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka.
1. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni.
1. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty.
1. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut.
1. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut.
1. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané).
1. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.