+++ title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem" date = 2021-05-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "Albert 02/2021" +++ Ingredience || -|- Sójová omáčka | 75 ml Slunečnicový olej | 45 ml Mletý římský kmín | 1/2 lžičky Mletý koriandr | 1/4 lžičky Sušený česnek | 1/4 lžičky Tofu natural | 1 balení Zázvor, čerstvý | asi 2 cm Česnek | 1 stroužek Hlíva ústřičná | 150 g Zeleninový vývar | 800 ml Mrkev | 1 ks Pórek | 1/3 ks Sůl | Jarní cibulka | 2 svazky Bílý sezam | 4 lžičky 1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme. 1. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat. 1. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku. 1. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. 1. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky. 1. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka. 1. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka. 1. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni. 1. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty. 1. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut. 1. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut. 1. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané). 1. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.