57 lines
1.7 KiB
Markdown
57 lines
1.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Lasagne"
|
|
date = 2021-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["těstoviny", "maso"]
|
|
tagy = ["pečené"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4-5"
|
|
time = "90"
|
|
source = ""
|
|
+++
|
|
|
|
Masová směs ||
|
|
-|-
|
|
Cibule | 1 kus
|
|
Mrkev | 2 menší kusy
|
|
Řapíkatý celer | 1 stonek
|
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného)
|
|
Červené víno suché | 200 ml
|
|
Rajčata krájená | 1 plechovka
|
|
|
|
Bešamel ||
|
|
-|-
|
|
Máslo | 40 g
|
|
Mladká mouka | 40 g
|
|
Mléko | 700 ml
|
|
|
|
Další ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Parmezán | 100 g
|
|
Těstoviny lasagne | 1 balení
|
|
|
|
### Příprava masové směsi
|
|
1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
|
|
1. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
|
|
1. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty.
|
|
1. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
|
|
1. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
|
|
1. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.
|
|
|
|
### Příprava bešamelu
|
|
1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme.
|
|
1. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
|
|
1. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
|
|
1. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.
|
|
|
|
### Skládání Lasagní
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
|
|
1. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
|
|
1. Posypeme parmezánem.
|
|
1. Pečeme na 25 minut. |