1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Tuňákový salát s vejcem a avokádem" date = 2022-01-08 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "ryby", "rychlé", "salát", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "15" source = "časopis Gurmet" +++
Salát | |
---|---|
Vejce | 4 ks |
Salátové listy, mix | 160 g |
Rukola | 200 g |
Cherry rajčata | 100 g |
Šalotka | 1 ks |
Avokádo | 2 ks |
Tuňák, plech | 160 g |
Zálivka | |
---|---|
Olivový olej | 3 lžíce |
Med | 1 lžíce |
Citronová šťáva | 1 lžíce |
Hořčice, hrubozrnná | 1 lžíce |
Sůl | |
Pepř |
- Vejce si uvaříme natvrdo. Pokud máme lehce rádi lehce tekoucí žloutek, stačí vařit 6 minut.
- Mezitím si připravíme si velkou mísu a nasypeme do ní mix salátových listů a rukolu. Pokud máme rádi menší sousta, můžeme rukolu ještě pokrájet.
- Rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny.
- Šalotku zbaíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky.
- Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pokrájíme na kostičky.
- Vše pokrájené přidáme do mísy a promícháme.
- Do menší uzavíratelné sklenice dáme všechny ingredience na zálivku, dle chuti sůl a pepř, sklenici uzavřeme a protřepeme.
- K salátu přilijeme zálivku a opět promícháme.
- Vejce zchladíme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.
- Tuňáka v plechovce otevřeme a slijeme vodu.
- Salát rozdělíme na 4 porce, každou ozdobíme vejci a tuňákem.
Tipy
- Pokud nemáme (rádi) rukolu, je možné použít jakoukoli listovou náhradu ve stejném množství (např. polníček).