receptty.org/content/pivni-chleb/index.md
2022-09-12 18:17:37 +02:00

37 lines
1.4 KiB
Markdown

+++
title = "Pivní chléb"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["levné", "snadné"]
[extra]
portions = "1 bochník"
time = "140 min"
source = "Maminčiny Recepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Pivo, světlé | 300 ml
Droždí, sušené | 2 lžičky
Cukr | 1 lžička
Mouka pšeničná, hladká | 350 g
Mouka žitná | 150 g
Sůl | 1 lžička
Kmín | 1 lžička
Chlebové koření | 1 lžička
1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu.
1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet.
1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut.
1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut.
1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem.
1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou.
1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě.
1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení.
1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme.