41 lines
1.6 KiB
Markdown
41 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Dýňový krém z pečené dýně"
|
|
date = 2024-10-19
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "6"
|
|
time = "45"
|
|
source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Dýně hokkaido | 1 menší kus
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Sůl | 1 lžička
|
|
Olej | 2 lžíce
|
|
Vývar | 750 ml
|
|
Zázvor, strouhaný | 2 cm
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Muškátový květ | 1 špetka
|
|
Smetana ke šlehání | 250 g
|
|
Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
|
|
|
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
|
|
1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
|
|
1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
|
|
1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
|
|
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
|
|
1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
|
|
1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
|
|
1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
|
|
1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
|
|
1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
|
|
1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka/index.md).
|