1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Italské rizoto s mořskými plody" date = 2021-01-20 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny"] tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce", ""]
[extra] portions = "4" time = "60" source = "" +++
Ingredience | |
---|---|
Máslo | 50 g + 50 g |
Mořské plody | 600 g |
Sůl | |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Olivový olej | 3 lžíce |
Arborio rýže | 400 g |
Bílé suché víno | 100 ml |
Vývar | 750 ml |
Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání |
- Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
- V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla.
- Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova).
- Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky.
- Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek.
- Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět.
- Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže.
- Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru.
- Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká.
- Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží.
- Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo.
- V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný)
- Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo.
- Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami.