42 lines
1.6 KiB
Markdown
42 lines
1.6 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Italské rizoto s mořskými plody"
|
||
|
date = 2021-01-20
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["těstoviny"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce", ""]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "60"
|
||
|
source = ""
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Máslo | 50 g + 50 g
|
||
|
Mořské plody | 600 g
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Cibule | 1 ks
|
||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||
|
Olivový olej | 3 lžíce
|
||
|
Arborio rýže | 400 g
|
||
|
Bílé suché víno | 100 ml
|
||
|
Vývar | 750 ml
|
||
|
Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání
|
||
|
|
||
|
1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
|
||
|
1. V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla.
|
||
|
1. Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova).
|
||
|
1. Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky.
|
||
|
1. Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek.
|
||
|
1. Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět.
|
||
|
1. Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže.
|
||
|
1. Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru.
|
||
|
1. Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká.
|
||
|
1. Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží.
|
||
|
1. Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo.
|
||
|
1. V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný)
|
||
|
1. Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo.
|
||
|
1. Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami.
|