receptty.org/content/lasagne/index.md

1.7 KiB

+++ title = "Lasagne" date = 2021-01-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["těstoviny", "maso"] tagy = ["pečené"]

[extra] portions = "4-5" time = "90" source = "" +++

Masová směs
Cibule 1 kus
Mrkev 2 menší kusy
Řapíkatý celer 1 stonek
Olivový olej 2 lžíce
Česnek 2 stroužky
Rozmarýn 1 snítek (nebo špetka sušeného)
Červené víno suché 200 ml
Rajčata krájená 1 plechovka
Bešamel
Máslo 40 g
Mladká mouka 40 g
Mléko 700 ml
Další ingredience
Parmezán 100 g
Těstoviny lasagne 1 balení

Příprava masové směsi

  1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
  2. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
  3. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty.
  4. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
  5. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
  6. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.

Příprava bešamelu

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme.
  2. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
  3. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
  4. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.

Skládání Lasagní

  1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  2. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
  3. Posypeme parmezánem.
  4. Pečeme na 25 minut.