39 lines
1.3 KiB
Markdown
39 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Pečený květák s tofu a sýrovou omáčkou"
|
|
date = 2025-07-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "2"
|
|
time = "20"
|
|
+++
|
|
|
|
Květák a tofu ||
|
|
-|-
|
|
Květák, menší | 400 g
|
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
|
Koření na americké brambory | dle chuti
|
|
Tofu, marinované | 200 g
|
|
|
|
Sýrová omáčka ||
|
|
-|-
|
|
Smetana ke šlehání | 200 g
|
|
Strouhaný sýr (gouda / cheddar) | 100 g
|
|
Dijonská hořčice | 1 lžička
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Předehřejeme si horkovzdušnou fritézu (nebo troubu) na 180°C.
|
|
1. Květák rozebereme na růžičky a vložíme do mísy. Polijeme olejem, promícháme, okořeníme, promícháme a vložíme na mřížku fritézy (případně do koše). Pečeme asi 5 minut.
|
|
1. Tofu si rozkrájíme na kostičky. Poté ho přidáme ke květáku do fritézy. Promícháme a necháme ještě 7-10 minut péct.
|
|
1. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku - V menším rendlíku zahřejeme smetanu (ale nevaříme). Vsypeme sýr, mícháme a necháme rozpustit. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme kápnout trošku vody nebo mléka.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Namísto tofu můžeme servírovat plátek masa připraveného "na minutku".
|