2.4 KiB
2.4 KiB
+++ title = "Kaki Roláda" date = 2021-12-05 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "1 roláda (8-12 plátků)" time = "60" source = "Časopis Albert" +++
Korpus | |
---|---|
Kaki, menší, zralé | 2 ks |
Vejce | 3 ks |
Cukr, třtinový | 150 g |
Citronová šťáva | z 1/2 ks |
Hladká mouka | 130 g |
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky |
Mletý zázvor | 1 lžička |
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky |
Sůl | 1 špetka |
Oříšky, nasekané | 1 hrst |
Náplň | |
---|---|
Krémový sýr | 230 g |
Máslo, pokojové teploty | 60 g |
Citronový šťáva | 1 lžička |
Vanilkový extrakt | pár kapek |
Cukr, moučkový | 80-100 g |
Příprava korpusu
- Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
- Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
- V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
- Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
- Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
- Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
- Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
- Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
Náplň
- V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
- Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
- Náplň zatím necháme vychladit.
Pokračování korpusu
- Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
- Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
- Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
- Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
- Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
Tipy
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.