40 lines
1.6 KiB
Markdown
40 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Chřestový krém"
|
|
date = 2024-05-14
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "30"
|
|
source = "Albert.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Chřest | 350 g
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Máslo | 1 lžíce
|
|
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
|
Voda | 450 ml
|
|
Smetana ke šlehání | 250 ml
|
|
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
|
Zeleninový bujón | 1 kostka
|
|
Dýňový olej na servírování |
|
|
|
|
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
|
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
|
|
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
|
|
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
|
|
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
|
|
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
|
|
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.
|