receptty.org/content/chrestovy-krem/index.md
Terezka Tichá 10413ad40d
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 33s
Chřetový krém a stir fry
2024-05-14 20:59:17 +02:00

40 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Chřestový krém"
date = 2024-05-14
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Chřest | 350 g
Cibule | 1 ks
Máslo | 1 lžíce
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
Voda | 450 ml
Smetana ke šlehání | 250 ml
Muškátový oříšek | 1 špetka
Zeleninový bujón | 1 kostka
Dýňový olej na servírování |
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
### Tipy
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.