+++ title = "Chřestový krém" date = 2024-05-14 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "Albert.cz" +++ Ingredience || -|- Chřest | 350 g Cibule | 1 ks Máslo | 1 lžíce Olivový olej na smažení | 1 lžíce Voda | 450 ml Smetana ke šlehání | 250 ml Muškátový oříšek | 1 špetka Zeleninový bujón | 1 kostka Dýňový olej na servírování | 1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou. 1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. 1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli 1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme. 1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká. 1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně. 1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem. ### Tipy - Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.